Шефът на ЯЦБ не вижда необходимост от допълнителни стимулиращи мерки

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода заяви на пресконференция след края на днешното заседание на банката, че на този етап няма причина да се обмисля допълнителна стимулираща парична политика. Но той повтори, че остава в готовност да повиши паричните стимули за японската икономика, ако има основание за подобна мярка.

Япония прави стабилен прогрес към повишение на инфлацията в страната до ниво от 2%. Не смятам, че на този етап са необходими допълнителни мерки, заяви Курода след края на днешното заседание, на което ЯЦБ запази за пореден път без промяна агресивната си политика на парични стимули за японската икономика.

Сега не е подходящо да се говори относно това какво би било възможно, но винаги има вариант за различни опции, допълни той.

Според него основната тема на предстоящата към края на седмицата среща на финансовите лидери от страните от Г-20 ще бъдат рисковете пред глобалния икономически растеж.

Коментарите на Курода задълбочиха възходящото движение на йената на валутния пазар на фона на продължаващия и днес спад на световните фондови борси, който сякаш връща статута на йената като "валута-убежище".

Доларът падна до ново дъно от началото на април около 102,61 йени, пробивайки под важната 100-дневна пълзяща-средна (около 102,80/85 йени). Но само спад на щатската валута и под 102,60/45 (важните 21-дневна и 55-дневна пълзяща-средна) може да задълбочи неговото низходящо движение обратно към 101,72 (бивше дъно от 27-и март) и дори към серията бивши важни дъна около 101,29/19 (дъна от 3-ти, 14-и и 19-и март).

В същото време еврото успява да стабилизира малко над едноседмичното вчерашно дъно около 141,11 йени, което помогна за отскок на единната европейска валута към нов връх за деня около 1,3764 долара.

Графика на долар/йена (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЯЦБ запази без промяна агресивните стимулиращи мерки въпреки повишението на данък продажби в Япония от 1-ви април

След края на днешното заседание Японската централна банка (ЯЦБ) запази без промяна настоящата агресивна политика на парични стимули и отново посочи, че икономиката на Япония ще продължи по пътя на постепенно възстановяване въпреки колебанията във..

публикувано на 08.04.14 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски..

публикувано на 27.09.16 в 11:25