Йената господства на пазарите след срива на акциите

йена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йената е на път да отчете най-големите седмични печалби срещу долара за последните четири седмици. Разпродажбите на Уолстрийт и намаляващия апетит за рискови покупки в Азия увеличиха търсенето на предлагащата сигурност йена.

Долар/йена се търгува на 101.60 и не е далеч от дъното за седмицата на 101.32, което удари по-рано днес. Зелените пари падат от 10-седмичния връх на 104.13, който достигнаха в края на предната седмица, когато търсенето на рискови покупки беше значително по-голямо. Тогава обаче по-слаби от очакваното данни за трудовата заетост в САЩ последвани от доверие към Японската централна банка във вторник, че нови стимули засега не са необходими и нарастващото усещане, че увеличение на американските лихви е все още много далеч в бъдещето доведоха до отслабване на подкрепата за долара.

Дилъри допълниха, че подновените опасения около Украйна са също фактор, който не трябва да се изпуска, а йената може да спечели от статута си на сигурна валута. Напрежението около кризата в Украйна нараснаха когато руския президент Владимир Путин заплаши вчера, че ще спре доставките на природен газ за Украйна ако не си плати задълженията.

Растежът на еврото без особена съпротива показва, че текущия тренд се води от долара. При нормални обстоятелства пазара не би пренебрегнал намеците от ЕЦБ, че единната валута е прекалено скъпа. Инвеститорите пренебрегнаха коментари на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който отново заяви, че банката има готовност да започне количествени поощрения, за да пребори рисковете за ниска инфлация, но подчерта, че инфлационните очаквания за момента са в целите на банката.

Евро/долар е 1.3896 и е близо до 3-седмичния връх от четвъртък на 1.39. Дилъри коментираха, че силното търсене на облигации от първата гръцка емисия само две години след фалита се отразява добре на еврото. Доларът пък губи позиции след стенограмата на Фед от заседанието през март, която беше публикувана в сряда, показала че банката въобще не е близо до повишение на лихвите, въпреки че в момента премахва стимулите. Слабоста на долара съвпадна с нов спад на доходността по американските облигации. Тази по 10-годишните книжа спадна до 4-седмично дъно от 2.63%, което от своя страна прави долара по-малко привлекателен.

Австралийският долар загуби част от блясъке си при разпродажбите на акции, въпреки че все още е на път да отчете повишение от 1% за седмицата, което води до ръст от 5% от началото на годината. В момента валутата се търгува на 0.9370 срещу американския си съименник след пет месечния връх от 0.9460 в четвъртък. Тогава излязоха силни данни за трудовата заетост в страната, които позволяват на местната централна банка да спази ангажимента си да запази лихвите стабилни за един по-продължителен период от време.

Данни от Китай бяха в по-голямата си част според очакванията и това не породи реакция на пазарите. Японските акции се сринаха днес до 6-месечно дъно, което дойде следп вчерашния най-голям спад на Насдак за последните две и половина години.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25