Три годишен връх на паладиума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паладиумът днес нараства за пети пореден ден и достигна най-високи нива след август 2011-а заради нарастващите страхове, че доставките ще намалеят при нови американски санкции срещу топпроизводителя Русия и при продължение на трудовите стачки в производител номер две ЮАР.

Златото нарасна до 3-седмичен връх заради геополитическото напрежение в Украйна, което намали търсенето на рискови покупки. От това пострадаха акциите, но златото получи подкрепа заради статута си на предлагащо сигурност. Връзките между Русия и Запада са в най-ниската си точка след края на Студената война, тъй като Москва анексира Крим от Украйна с аргумента, че руското население там е под заплаха. Някои западни правителства предполагат, че Кремъл се подготвя да завладее и Източна Украйна. САЩ от своя страна се подготвят да увеличат санкциите си срещу Москва, ако проруските действия в Източна Украйна продължат.

Паладиумът се представя по-силно от другите скъпоценни метали през тази година и отчита растеж от 14%, подкрепено от страховете за доставките и нарастващото търсене от автомобилния сектор. Комбинацията от стачките в ЮАР и напрежението между Русия и Запада поставя под риск от прекъсване около 3/4 от доставките в света.

Днес паладиумът скочи с 1,7% до 814,20 долара за тройунция, което е най-високо ниво след 3-ти август 2011-а. Златото нарасна до 3-седмичен връх от 1328,71 долара за тройунция. Платината поскъпна с 1% до най-високи нива за последния месец. Междувременно азиатските борсови индекси продължиха да падат.

Според анализатори златото може и още да расте в близък план при продължаващото напрежение в Украйна и техническите индикатори, които оказват подкрепа. Първа съпротива в момента са нивата от 1335 долара.

Отливът на средства от най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust продължават, което е знак, че ралито може и да не трае дълго. Активите на фонда спаднаха в петък с 1,80 тона до 804,42 тона. Покупките от физическия сектор също са слаби.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15