Еврото отстъпи пред вербалната кампания на ЕЦБ от уикенда

Еврото започна новата седмица колебливо, след като Европейската централна банка отправи ново предупреждение към инвеститорите и спря покачването на единната валута, казвайки, че ще бъде принудена да направи нови монетарни облекчения, ако продължи поскъпването й.

Това досега е най-ясният сигнал от председателя Марио Драги, че е недоволен от движенията на валутните пазари. На пресконференция в събота той заяви, че ново усилване на валутния курс ще наложи нови стимули. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Кристиян Нойер беше още по-директен, казвайки, че колкото по-силно е еврото, толкова повече монетарни облекчения ще има.

Инвеститорите чуха призивите и по време на азиатската търговия свалиха еврото. То слезе на 1,3850 срещу долара след непрекъснатия растеж през миналата седмица. Единната валута поевтиня и срещу йената до 140,70, както и достигна почти едномесечно дъно от 1,2135 срещу швейцарския франк.

Допълнителен натиск върху еврото оказа и ултиматумът на Украйна към проруските сепаратисти да се разоръжат, който срок изтича днес. Киев заплаши с широко мащабни антитерористични операции на въоръжените си сили, което обаче повиши риска от военен сблъсък с Москва.

В същото време обаче пазарите така или иначе считат, че стимулите на ЕЦБ са неизбежни, докато в същото време други фактори като солидното търсене на държавни облигации от периферните европейски икономики подкрепят засега еврото.

Долар/йена е почти без промяна на 101,57 при дъно през миналата седмица от 101,30. Зелените пари остават в защитни позиции заради спада през последните дни. Те получиха слаба подкрепа от новината, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще има среща през този месец с управителя на централната банка Харухико Курода, което увеличи очакванията за нови монетарни облекчения на банката. В близък план дилърите очакват предлагащата сигурност йена да остане силна заради ескалиращото напрежение в Украйна и последните масови разпродажби на акции от технологичния сектор.

В петък "Насдак" затвори за първи път след февруари под нивата от 4000, докато инвеститорите разпродаваха биотехнологичния сектор и по-волатилните акции. Представянето на Уолстрийт ще остане основен двигател за долара и йената. На нива от 101,20 в момента има заложени множество поръчки за покупки на долари и пробив на тези цифри може да доведе до големи затваряния на къси позиции в йени. На 101,20 се намира дъното от 3-ти март, когато Русия затегна хватката си около Крим. Слизане под тези цифри би довело долар/йена до 10-седмично дъно.

Високодоходните валути, обикновено продавани във времена на несигурност, засега се представят доста добре. Австралийският долар се търгува на 0,9397 срещу американския си съименник при 5-месечен връх през миналата седмица от 0,9461. Ключови за валутата са данни през тази седмица в сряда от Китай, сред които индустриалното производство, продажбите на дребно и БВП. Нови сигнали за слабост на втората по големина икономика в света ще навредят на настроенията на пазарите, имайки предвид последните коментари, че Пекин не изпитва желание за големи стимули независимо от забавянето на икономическия растеж.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25