Ескалиращото напрежение на руско-украинската граница подкрепи йената и франка, еврото и доларът остават да се дебнат в 1,3800/50 областта

Новините за ескалация на военната криза на границата между Украйна и Русия, както и днешното решение на "Стандард енд Пуърс" да понижи руския кредитен рейтинг до ниво "ВВВ-" (само една степен над т.нар. ниво на "боклук") доведе до повишение на напрежението на глобалните финансови пазари (до спад на фондовите борси в Европа и очакван негативен старт на пазара на акции на Уолстрийт) и до поскъпване на японската йена и на швейцарския франк с оглед техния статут на "валути-убежище".

Доларът падна до едноседмични дъна от 102,02 йени и от 0,8801 франка, докато еврото е под натиск към, но за сега над неговите вчерашни едноседмични дъно около 141,04 йени и около 1,2184 швейцарски франка.

Оповестените по-рано днес малко по-добри от прогнозите данни за продажбите на дребно във Великобритания през март подкрепиха британската лира и тя поскъпна към 1,6830 долара. Но нейното възходящо движение се ограничи под важните върхове около 1,6842/35 (върхове от 17-и, 22-ри и 23-ти април), тъй като имаше низходяща ревизия на данните за продажбите на дребно през февруари.

В същото време основната валута двойка (евро/долар) продължава и днес да се колебае без ясна посока между важната област на подкрепа за единната европейска валута около 1,3800/1,3785 и близката зона на съпротива и оферти "продава" към 1,3855/65 долара. Инвеститорите забравиха доста бързо вчерашния пореден опит за "вербална" интервенция против поскъпващото евро от страна на шефа на ЕЦБ Драги. "Супер Марио" отново подчерта, че ЕЦБ остава заангажирана да пребори (при необходимост) ниската инфлация в еврозоната чрез използване както на конвенционални, така и на "нестандартни" финансови инструменти. Но участниците на финансовите пазари не бяха впечатлени от тези многократно повтаряни в последно време обещания, тъй като те не са убедени, че ЕЦБ е напълно готова да предприеме подобни решителни мерки - поне в краткосрочен план. Солидното PMI проучване за бизнес активността в еврозоната през април (35-месечен връх) и вчерашното добро Ifo бизнес проучване в Германия намаляват допълнително вероятността за скорошно действие от страна на ЕЦБ.

В същото време подкрепата за долара от вчерашните доста силни данни за поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ беше доста краткотрайна, тъй като вниманието на финансовите пазари се насочи обратно към подновената ескалация на руско-украинската криза. Следобед ще се следят и резултатите от предварителното PMI проучване на агенция Markit за бизнес активността в американския сектор на услугите през април (от 16:45 ч.)  и окончателното проучване на Университета на Мичиган за потребителското доверие в САЩ (от 17:00 ч.).

Според повечето анализатори и инвеститори по-съществено раздвижване на основната валутна двойка (евро/долар) може да стане факт чак през следващата седмица, тъй като на 30-и април ще бъдат обявени важните предварителни данни за инфлацията в еврозоната през април. Индексът на потребителските цени в региона падна през март до многогодишно дъно от едва 0,5%, но това не доведе до реакция от страна на ЕЦБ, тъй като повечето представителите на Централната банка се надяват, че инфлацията ще започне постепенно да се повишава още през настоящия месец, като се очаква индексът на потребителските цени (CPI) да се повиши през април с 0,7%. Ако обаче тези надежди и прогнози не се потвърдят, това може да поднови очакванията на финансовите пазари за предприемане на мерки от ЕЦБ в опит за ограничаване на дезинфлационните процеси в еврозоната. Но сигнал за макар и слабо повишение на инфлацията през април може да предизвика по-агресивни покупки на единната европейска валута и еврото да опита ново поскъпване към върха за годината около 1,3967 долара (връх от 13-ти март) и дори към следващата важна зона на съпротива около 1,4000 нивото в опит за допълнително "лазене" по нервите на европейските централни банкери.

Ключовите данни за априлската инфлация в еврозоната (на 30-ти април) ще съвпаднат с поредното заседание на Федералния резерв на САЩ, като в края на следващата седмица (на 2-ри май) ще бъде оповестен и важния доклад за американската работна заетост за четвъртия месец на годината.

Еврото продължава да бъде подкрепено от чуждестранния интерес за покупки на държавни облигации на "периферния" дългов пазар в еврозоната, както и от интереса за покупки на европейски акции. Тези нетни финансови потоци към еврозоната запазват и добрия позитивен баланс по текущата сметка в региона. Днешните решения на агенция "Стандарт енд Пуърс" да потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Франция и да повиши рейтинга на Кипър, както и решението на агенция "Фич" да повиши до "стабилни" перспективите пред кредитния рейтинг на Италия също оказват известна подкрепа за единната европейска валута.

Продължава и процеса на диверсификация на доларовите валутни резерви от страна на Азиатски централни банки (продажби на долари и покупки на евро), което също представлява важен източник на подкрепа за еврото спрямо американската валута.

И днес офертите "продава" за еврото остават разположени към 1,3850/65 долара (около върховете от 17-и и от 23-ти април към 1,3855/65; днешен часови връх към 1,3849), като само пробив над тях може да доведе до скок на единната европейска валута към 1,3900/10 (бивши важни върхове от 10-и и 11-ти април. Но само скорошно поскъпване на еврото през важните оферти около 1,3900/10 ще поднови цялото негово възходящо движение (в сила от дъното от началото на април около 1,3672) и то може да прицели 1,3935/48 (бивши върхове от 17-и до 19-и март) и след това ключовия тазгодишен връх от 13-и март около 1,3967 долара.

Близките оферти "купува" за еврото са разположени около 1,3825/15 (днешно часово дъно; 100-часова и 200-часова пълзящи-средни), като солиден интерес за покупки продължава да има към важната зона на подкрепа около 1,3800/1,3785 долара (падежи на опции от 17:00 ч. в 1,3800 и в 1.3775; важни дъна от 22-ри и от 24-ти април към 1,3790/85; важни 21-дневна и 55-дневна пълзящи-средни). Само пробив на единната европейска валута под тях може да задълбочи нейното низходящо движение към следващата ключова зона на подкрепа около 1,3755/25 (100-дневна пълзяща-средна и основна възходяща тренд-линия на подкрепа за еврото от неговото дъно от юли 2013-а година от 1,2754 долара) и дори към важното дъно от 4-ти април около 1,3672 долара.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25