Еврото се надига преди данните за инфлацията

Еврото се търгува на многоседмични върхове срещу йената и е стабилно срещу долара след изненадващо силното представяне вчера, когато очакванията за нови стимули на ЕЦБ избледняха. Единната валута достигна 142.18 йени, а срещу австралийския долар 5-седмичен връх от 1.50.

Източник близък до председателя на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че последния е уведомил законодателната власт в Германия, че централната банка е все още далеч от въвеждането на програма за изкупуване на облигации независимо от упорито ниската инфлация. Подобен тон имаше и вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио, който съобщи пред журналисти във Франкфурт, че данните за инфлацията през април, които все още не са излезли, сами по себе си не могат да доведат до промяна на монетарната политика.

Дилърите все пак са на мнение, че неприятна изненада в посока на по-ниски стойности на инфлацията ще натежат върху еврото, особено като се има предвид, че пазара се е позиционирал за растеж на ценовия натиск. Днес излизат данните за инфлацията в Германия, а утре стойностите за цялата еврозона. Ако днес липсва подобрение в Германия това веднага ще увеличи очакванията за облекчения на ЕЦБ още на 8 май и би навредило на еврото.

Евро/долар е на 1.3861 след 2-седмичен връх на 1.3880. Продължаващото напрежение около Украйна създава известна волатилност и на валутните пазари. САЩ наложиха вчера нови санкции на руските фирми и официални лица от правителството, докато техните европейски съюзници все още умуват как да последват примера без да навредят сериозно на икономиките си.

Стерлингът също претърпя волатилна търговия. Той достигна нов четири и половина годишен връх срещу долара от 1.6858 в очакване на парични потоци от сделки по сливания и поглъщания, но след това загуби по-голяма част от печалбите и последно се търгуваше на 1.6813. В понеделник американската фармацевтична компания Пфайзер потвърди, че иска да купи Астра Зенека при сделка която оценява по-малкия британски конкурент на повече от 100 милиарда долара.

Доларът успя да напредне слабо срещу йената, тъй като доходността по американските облигации нарасна малко при добрите данни за пазара на недвижимите имоти в САЩ. Зелените пари се търгуват на 102.47 йени.

Инвеститорите като цяло са предпазливи и не заемат агресивни позиции преди по-важните събития, които предстоят тази седмица. Те включват заседания на централните банки в САЩ и Япония, както и данните за трудовата заетост в САЩ, които са ключови за най-близката посока на търговия на валутните пазари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25