Доларът достигна 5- годишно дъно спрямо паунда

долар;валутен пазар

Доларът се оживи в четвъртък преди доклада за неселскостопанската заетост в САЩ и записа малки печалби спрямо йената, докато паундът достигна почти 5- годишен връх спрямо зелените пари, след като стабилните производствени данни подсилиха оптимизма за икономиката на Великобритания.

Други данни пък показаха  ръст при  бизнеса и заетостта в САЩ, но не предизвикаха движение в цената на валутата в навечерието на петъчния доклад за заетостта през април, който може да покаже, че американската икономика се възстановила от забавянето, предизвикано от тежката зима в САЩ.

В четвъртък Институтът за управление на доставките обяви, че неговият индекс за производствената активност е достигнал най- високите си нива от декември насам. Други данни пък показаха, че потребителските разходи са реализирали най- големия си ръст за повече от 4- и половина години, като по този начин подкрепиха възгледите, че икономиката набира сила.

Очаква се неселскостопанската заетост да нарасне с 210 000 работни места през април, подобрявайки увеличението от 197 000 през март. Прогнозата за нивото на безработицата е за спад от 0,1% до 6,6%, което е и 5- годишно дъно, последно докоснато през януари.

Доларовият индекс, който се понижи в сряда, бе на печалба от 0,06% по време на късната следобедна търговия в Ню Йорк. Доларът бе на печалба от 0,02% спрямо йената до 102.26 йени и на печалба от 0,03% спрямо еврото до 1.3869  долара, като търговията беше по- слаба поради почивните дни в Европа и Азия.

Паундът спечели 0,13% спрямо долара до 1.6892, като преди това нарасна до почти 5- годишен връх на 1.6921.

През последните 12 месеца паундът спечели около 10% спрямо търговски претеглена кошница от валути, но изпита затруднения да расте в средата на февруари, тъй като много от пазарните участници прецениха, че най- добрите новини за икономиката вече са били оценени от пазара.

Има нарастващи съмнения относно това дали инфлацията, инвестициите и основното търсене ще бъдат достатъчно силни, че да принудят АЦБ да увеличи лихвените проценти през следващата година, както предполага пазарната оценка.

Продължаващата сила на еврото на фона на стабилното намаляване на стимулите в САЩ и очакванията, че ЕЦБ ще бъде принудена да направи обратното в някакъв момент, се превърнаха в една от доминиращите тенденции, които управляват движението на двойката до сега през годината.

Политиците от ЕЦБ се изказваха агресивно относно готовността си да предприемат действия, за да овладеят изтощителния цикъл на спад на търсенето и цените, като по този начин направо се противопоставиха на по- нататъшните печалби на еврото.

Но те са изправени пред значителни бариери при избора си на метода на действие за отслабване на валутата, тъй като в момента капиталите се стичат обратно в периферните икономики на еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25