Спадът на еврото продължава, а стерлингът очаква данни на АЦБ

Еврото се търгува до 5-седмичното дъно срещу долара и е под натиск заради нарастващата убеденост на пазарите, че Европейската централна банка ще облекчи монетарната си политика през следващия месец.

Евро/долар е 1.3719 при дъно във вторник на 1.3688. Пробив под дъното от 4-ти април на 1.3672 ще доведе до нива, които не са виждани от февруари. Спадът на единната валута е 2% след четвъртък, когато председателят на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че е готов за действия следващия месец, за да подкрепи икономиката в еврозоната, ако новите прогнози за инфлацията го изискват.

Последното понижение на еврото дойде от статия в Уолстрийт Джърнъл, според която "Бундесбанк" е готова да подкрепи серия от стимули на ЕЦБ, в това число и отрицателни лихви върху банковите депозити и покупки на пакетни банкови заеми, ако е необходимо, за да се отдалечи инфлацията от прекалено ниските нива. Така еврото най-вероятно ще остане под натиск до следващото заседание на ЕЦБ през юни. Единната валута може да атакува горните граници на рейнджа отново, ако ЕЦБ се въздържи от нови монетарни стимули през юни.

В кроса срещу австралийския долар еврото е близо до 6-месечно дъно на 1.4594. Срещу стерлинга котировките са 0.8140 при 16-месечно дъно вчера на 0.8135. Намаляващите съпротиви на еврото след заседанието на ЕЦБ през миналата седмица подсказват, че то ще остане уязвимо на слаби данни. Днес излизат стойностите за индустриалното производство през март в еврозоната, а очакванията са за понижение от 0.2%.

Според дилъри близката съдба на стерлинга ще зависи от излизащите по-късно днес данни за инфлацията и безработицата. И двете стойности могат да повлияят на времето, за което се очаква да бъдат повишени английските лихви. Според анализатори на "Джи Пи Морган" днешните доклади на АЦБ вероятно ще потвърдят пазарните очаквания за постепенно повишение на лихвите, започващо в началото на следващата година. Това развитие обаче не е много сигурно, тъй като АЦБ се чувства в момента комфортно при липсата на инфлационен натиск.

Долар/йена е без значителна промяна на 102.15.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25