Доларът и възвръщаемостите по американските облигации паднаха

Доларът поевтиня в четвъртък след спада на възвръщаемостите по американските облигации, дължащ се на донякъде песимистичните данни за икономиката, докато еврото се срина до 11-седмични дъна спрямо йената и зелените пари.

Падането на еврото се дължеше на заглушения растеж в еврозоната и данните за инфлацията, които подкрепиха мнението, че ЕЦБ ще облекчи паричната политика на юнското си заседание.

Възвръщаемостта по еталонните американски правителствени облигации падна под 2,50% до най-ниското си ниво от октомври насам в резултат от новините, че индустриалното производство е намаляло с най-голяма скорост за последните 1 и половина години през април и че индексът на пазара на жилища е реализирал изненадващ спад. Тези доклади засенчиха окуражителните данни за спадът на безработицата.

Разпродажбите на акциите на Уолстрийт също се отразиха негативно върху долара, като индексът S&P 500 изгуби близо 1%.

Доларът бе на загуба от 0,33% спрямо йената до 101,53, като преди това достигна дъно за сесията 101,30, което бе най-ниската му стойност за последните два месеца.

Зелената валута върна и ранните си печалби спрямо еврото. Тя бе достигнала най-добрите си нива спрямо единната валута от 27-и февруари насам. Двойката приключи американската сесия без особена промяна на 1,3715 долара за едно евро, падайки от 2 и половина годишните върхове на 1,3995.

Еврото остана на негативна територия спрямо йената. Последно то се разменяше на загуба от 0,34% за 139,19 йени, след като докосна 139,02 - най-слабата му стойност за последните 11 седмици.

Еврото поскъпна до 6-седмичен връх спрямо швейцарския франк, поради спекулациите, че Швейцарската национална банка може да увеличи лимита на двойката до 1,25 франка или дори до 1,30 в отговор на очакваното облекчаване на паричната политика на ЕЦБ.

Икономиката на еврозоната се разрасна едва с 0,2% през първото тримесечие, вместо с очакваните 0,4%, обявиха от бюрото по статистика на ЕС.

Източници заявиха, че ЕЦБ готви пакет от политически мерки за юнското си заседание. Те ще включват намаление на всички лихвени проценти, както и мерки, насочени към насърчаването на кредитирането на малки и средни фирми.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, Ив Мерш, заяви в четвъртък, че инструментариумът на Централната банка включва отрицателни лихви по депозитите и други мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25