Йената се укроти и започна да губи позиции след стенограмата на Фед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йената премина днес в защитни позиции по време на азиатската търговия и се отдалечава от многомесечните върхове срещу еврото и долара. Подобрените настроения на пазарите водят до рискови покупки, а това намалява търсенето на сигурност в японската валута.

Долар/йена е 101.52 след спада до три и половина месечно дъно вчера на 100.80. По подобен начин евро/йена е на 138.85 при три и половина месечно дъно в сряда на 138.15. Обратите помогнаха и на долара, и на еврото да завършат вчерашния ден без промяна. Развитията показаха също, че пазарите не изпитват желание за излизане от познатите рейнджове на търговия.

Евро/долар се възстанови от три месечното дъно на 1.3634 и завърши деня с минимален спад на 1.3686. Търговията беше в известна степен променлива около публикуването на стенограмата на Федералния резерв от последното заседание през април. Тя показа, че вземащите решения са дискутирали стратегии за излизането от ултра благосклонната монетарна политика. В същото време обаче те ясно дават да се разбере, че не сигнализират готовност за нормализиране на политиката или повишение на лихвите в скоро време. При очертаващото се първо повишение в средата или края на 2015-а година, доларът загуби позиции вчера в края на деня. Акциите на Уолстрийт скочиха, като индекса "Дау Джоунс" нарасна с над 1%. Речи на други представители на Фед, като тази на управителя на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота, също подчертаха предпазливата позиция на централната банка. На този фон доходността по облигациите с близък матуритет остана ниска, а това оказа натиск и върху долара.

Валутата, която се открои с представянето си беше стерлингът, чийто средно претеглен индекс срещу другите валути удари пет и половина годишен връх. Растежът дойде благодарение на данни, показали ръст на продажбите на дребно през миналия месец. Подкрепа оказа и стенограмата на АЦБ от заседанието през май, която показа, че някои представители на централната банка са започнали да обмислят възможността за задържане на лихвите, което вече е по-балансирана оценка и крачка към следващата стъпка за повишение на лихвите.

Евро/паунд слезе до 17-месечно дъно от 0.8083. Паунд/долар удари двуседмичен връх на 1.6922.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25