Доларът се търгува около едноседмичния връх с йената и задържа позиции срещу еврото

Доларът се търгува около едноседмичния връх с йената и задържа позиции срещу еврото. Като цяло зелените пари са силни на пазарите благодарение на обещаващите данни от жилищния и фабричния сектор, които доведоха до леко покачване на доходността по облигациите.

Долар/йена е на 101.74 и не далеч от върха вчера на 101.82, както и далеч над три и половина месечното дъно от сряда на 100.80. Евро/долар е на 1.3654 и близо до тримесечното дъно от сряда на 1.3634. Вчера търговията беше скучна, а инвеститорите използваха данните като повод за покупки на зелените пари. Продажбите на съществуващи жилища в САЩ нараснаха през април, а предлагането на жилища на пазара достигна най-високи нива за последните две години, което е положителен сигнал за жилищния сектор. Междувременно предварителния резултат на PMI индекса за май показа нарастване до 56.2 спрямо нива от 55.4 през април. Икономистите очакваха резултат от 55.5. Доходността по американските облигации скочи и за кратко достигна 10-дневен връх от 2,57%.

В Европа, данни показаха слабо забавяне на силния растеж в частния сектор. Общият PMI индекс във Франция слезе отново под 50 след само два месеца над тези нива, които маркират растежа. Индексът на цените на производство остана без промяна през април на осем месечно дъно, тъй като фирмите са намалявали цените за 26-и пореден месец. Това развитие би трябвало да държи бдителна ЕЦБ по отношение на упорито ниската инфлация. Според повечето анализатори ЕЦБ ще намали лихвите през юни в опит да спре забавянето на инфлацията.

Натиск върху еврото оказват и някои опасения, че европейските избори могат да дестабилизират някои правителства в еврозоната. В Италия например, лош резултат за партията на министър председателя Матео Рензи може да отслаби опитите му за бързи реформи, които той обеща, когато взе властта след преврат в партията. Повечето държави ще гласуват в неделя, когато тенденцията към политически крайности може да стане още по-явна. Общи резултати, включително разпределението на местата в европарламента, ще бъдат обявени в полунощ в неделя.

В Азия, инвеститорите следят развитията в Тайланд. В четвъртък, шеф на тайландската армия взе управлението от правителството два дни след като обяви военен режим. Тогава той заяви, че армията трябва да въдвори ред и да продължи с реформите след шестте месеца на безредици. Тайландският бат отслабна срещу долара при тези развития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25