Доларът на печалба след добрите данни за бизнес активността в производствения сектор

Доларът остана близо до най-високите си стойности през последните три месеца спрямо кошница от валути рано във вторник, след като бе подкрепен от добрите данни за САЩ и поради продължаващата слабост на еврото.

Търговията бе накъсана през нощта, отразявайки известно объркване, след като Институтът за управление на доставките коригира индекса си за производствената активност през май до 55.4, вместо четенето от 53.2, което бе под очакваното ниво. От Института обясниха, че е трябвало да направят корекция заради допусната грешка при прилагането на сезонното изглаждане.

Възвръщаемостта на еталонните американските правителствени облигации нарасна в резултат от това, помагайки за засилването на привлекателността на долара. Доларовият индекс се изкачи до 80.681, връх, последно видян в средата на февруари. Последно индексът бе на 80.631, след като затвори на печалба от 0,3% по време на нюйоркската сесия.

Спрямо йената доларът достигна до 102.40, след като преди това спечели 0,6% в понеделник, реализирайки най-големия си еднодневен ръст за последните два месеца. Доларът също така бе на печалба и спрямо еврото, което падна до 1.3597, доближавайки 3 и половина месечното дъно на 1.3586, достигнато в края на миналия месец.

Допълнително подкопаха стойността на единната валута и данните, показващи, че годишната инфлация в Германия се е забавила до най-слабите си нива от години през май, увеличавайки риска за лоши резултати и за цялата еврозона.

Подобно развитие на събитията би оказало допълнителен натиск върху ЕЦБ, откъдето вече отдавна са недоволни от ниската инфлация, да предприемат мерки по време на срещата си в четвъртък.

Масово се очаква Централната банка да намали лихвения процент за рефинансиране, да изпрати лихвения процент по депозитите на негативна територия и да започне дългосрочна операция за рефинансиране, насочена към бизнеса.

Въпреки това еврото успя да реализира печалби спрямо йената, нараствайки до 139.25 и отдалечавайки се допълнително от 4-месечното дъно на 137.98, достигнато миналата седмица.

Стоковите валути също поеха удар, като новозеландският долар достигна най-ниската си стойност за последните 2 и половина месеца на 0.8440.

Австралийският и канадският долари също поевтиняха спрямо американската валута преди решенията за лихвения процент от страна на АЦБ и КЦБ.

Масово се очаква и двете централни банки да запазят лихвените проценти непроменени.

Австралийският долар последно се разменяше за 0.9236, отдалечавайки се от върха от понеделник на 0.9321, докато канадският долар се търгуваше при курс 1.0899, след като преди това достигна едноседмично дъно на 1.0912.

Инвеститорите ще следят отблизо икономическите данни за продажбите на дребно в Австралия и проучването на сектора на услугите в Китай, както и финалния доклад на HSBC за производствената активност в Китай.

Каквото и да е сериозно разочарование около данните за Китай може да натежи върху риск-апетита и да доведе до разпалването на ново търсене на безопасната йена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25