Напрежението в северните части на Ирак доведе до рекорден ръст в цената на петрола

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският лек суров петрол вероятно ще запише най-рязкото си седмично повишение от декември 2013-а г, като основна причина за това стана ескалиращото напрежение в Ирак. Страната е вторият най-голям производител на петрол измежду членуващите в ОПЕК държави.

Фючърсните контракти върху лек суров петрол WTI прибавят нови 1,1% към стойността си в Ню Йорк, след като вчера поскъпнаха с цели 2%, което бе най-драстичното дневно повишение в цената на нефта за последните два месеца. Иракският петролен министър Абдул Карим Ал-Луайби заяви, че е възможно щатски самолети да бомбардират северните части на страната, след като свързани с "Ал Кайда" паравоенни формации завзеха град Мосул и се придвижват на юг към Багдад. Дневният добив на нефт в Ирак възлиза на около 3,3 млн. барела.

Анализатори смятат, че ако ситуацията в близкоизточната страна продължи да се влошава и бъде извършена атака срещу иракската столица Багдад, е възможно цената на петрола тип „брент” да достигна дори 125 долара за барел.

Договорите върху щатски лек суров петрол WTI, с доставка през юли, добавят 1,15 долара към стойността си до 107,68 долара за барел по време на електронната търговска сесия на Нюйоркската стокова борса NYMEX и към 16:15 ч. в Сидни се котираха на цена от 107,20 долара за барел. Вчера фючърсните контракти записаха повишение с 2,13 долара до 106,53 долара за барел, което е най-високата им стойност от 18-и септември. Обемите на фючърсната търговия бяха цели четири пъти по-високи от средните за последните сто дни. Само за седмица щатският нефт поскъпна с 4,4%.

Контрактите върху петрол тип „брент”, търгувани активно на европейските стокови пазари, се повишиха със 74 цента или 0,7% до 113,76 долара за барел на Европейската фючърсна борса ICE. От началото на седмицата те записват ръст в цената си от 4,7%. Спредът между щатския лек суров петрол WTI и нефта тип „брент” се разшири до 6,49 долара.

Ситуацията в Близкия изток продължава да бъде напрегната. Група, наричаща себе си "Ислямска държава в Ирак и Левент”, превзе иракския град Мосул на 11-и юни, прекъсвайки ремонтните дейности по основния нефтопровод от нефтените кладенци в Киркук към средиземноморското пристанище Джейхан в Турция. Редица източници дори твърдят, че Баджи, където се намира най-голямата рафинерия в Ирак, също е превзет.

ИП "Бул Тренд Брокеридж".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15