Доларът се стабилизира след данните за инфлацията

Американският долар поскъпна във вторник, след като новините за по- доброто от очакваното ускорение на инфлацията подкрепиха становището, че от Фед може да увеличат лихвените проценти по- рано от очакваното.

Забавянето на ръста на цените нарани световния растеж. По рано този месец от ЕЦБ намалиха лихвения процент по депозитите до отрицателна стойност, в опит да избегнат дефлацията, който може да спъне икономиката на еврозоната за години напред.

Американските централни банкери започнаха двудневното си заседание, след края на което анализаторите очакват ново намаление в програмата за изкупуване на облигации.

Във вторник от правителството на САЩ заявиха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% през май, реализирайки най- голямото си увеличение за последната една година.

Новините за инфлацията бяха смекчени от по- слабите от очакваното данни за началното жилищно строителство, както и от продължаващите боеве в Ирак и газовия диспут между Русия и Украйна, което лимитира печалбите на долара, коментираха анализатори.

Американската валута спечели 0,28% спрямо йената до 102.14 йени, докато еврото изгуби 0,24% спрямо долара до 1.3540.

Поскъпването на зелените пари съвпадна с ръст при възвръщаемостта на правителствените облигации на фона на изненадващо силната инфлация. Възвръщаемостта по 2- годишните правителствени облигации достигна най- високата си стойност от април до сега на 0,488.

Сред останалите валути, австралийският долар бе на път да реализира най- големия си еднодневен спад спрямо американския си съименник за последния месец, след като протоколът от заседанието на АЦБ даде основания за съмнения, че банката е направила всичко по силите си, за да стимулира икономиката.

Австралийският долар бе на загуба от 0,71% до 0.9330.

Паундът се оттегли от 5- годишния връх спрямо долара, след като данни показаха, че инфлацията във Великобритания е паднала до 4- и половина годишно дъно през май. Това лимитира ръста на паунда, подкрепен от очакванията, че Английската централна банка може да увеличи лихвените проценти преди края на годината.

Паундът бе на загуба от 0,17% спрямо долара до 1.6955 и 0,06% спрямо еврото до 79.88 пенса.

Той нарасна над 1.70 за пръв път от 2009 насам в понеделник, следвайки коментарите на Марк Карни от миналия четвъртък, когато той заяви, че централната банка може да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното.

Търговци споделиха, че може да е необходимо да се намери силно послание в протокола от срещата на централните банкери на Великобритания, за да се издигне валутата отново над 1.70.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25