Тринадесетото поредно седмично понижение на запасите от нефт в САЩ и напрежението в Ирак подкрепиха цената на щатския лек суров петрол

Щатският лек суров петрол поскъпна за първи път от четири дни, след като правителствен доклад на щатската Администрация за енергийна информация, явяваща се статистическото звено на Департамента по енергетиката, показа, че запасите от лек суров петрол в Съединените щати са се понижили, а сунитските паравоенни формирования водеха ожесточени военни действия северно от Багдад.

Фючърсните контракти върху щатски нефт WTI поскъпнаха с до 0,6% в Ню Йорк. Регулярният информационен бюлетин на Администрацията за енергийна информация показа, че наличностите от лек суров петрол в САЩ са намалели с 579 хил. барела през изминалата седмица до 386,6 млн. барела и регистрират 13-о поредно седмично понижение. На 25-и април запасите от нефт в САЩ, които са най-големия потребител на „черното злато” в световен мащаб, достигнаха исторически рекорд на ниво от 399,4 млн. барела.

Междувременно в Ирак, сунитските паравоенни формирования на организацията „Ислямска република в Ирак и Левант” атакуваха иракската редовна армия в опит да поемат контрола над най-голямата петролната рафинерия в Ирак – тази в Баджи. Ирак е вторият по-големина производител на нефт сред страните от ОПЕК, като през изминалия месец добивът на петрол в страната е достигнал 3,3 млн. барела дневно. Редица компании започнаха да евакуират своите служители от размирната страна, сред които се открояват имената на „Exxon Mobil Corp.” и „BP Plc.”. Към момента конфликтът все още не е обхванал южните части на страната, където се намират около 75% от петролните залежи на Ирак, а разположеното в северните части на страната нефтено поле Киркук е защитавано от кюрдските сили. Иракският премиер Нури Ал-Малики поиска щатските военновъздушни сили да се намесят и спрат насилието, а американският президент Барак Обама обяви, че не е нужно допълнително одобрение от Конгреса за евентуална интервенция на въоръжените сили на САЩ.

Фючърсите върху щатски лек суров петрол WTI, с доставка през юли, поскъпнаха с 66 цента до 106,63 долара за барел по време на електронната търговска сесия на Ню Йоркската фондова борса и към 14:05 ч. в Сидни се търгуваха на ниво от 106,61 долара за барел. Вчера контрактите загубиха 39 цента до 105,97 долара за барел, което бе най-ниската им стойност от 11-и юни. По-активните договори за доставка през август поскъпнаха с 65 цента до 106,24 долара за барел, а от началото на годината щатският лек суров петрол е поскъпнал с 8,3%.

Добиваният в Северно море нефт тип „брент” продължи да поскъпва и добавя нови 39 цента или 0,3% към стойността си до 114,65 долара за барел по котировки на европейската фючърсна борса ICE, базирана в Лондон. Спредът между двата основни типа петрол, търгувани на международните стокови пазари се разшири за трети пореден ден до 8,67 долара за барел.

Тази статия достигна до Вас със съдействието на ИП "Бул Тренд Брокеридж".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15