Напрежението в Ирак поведе петрола "брент" към второ поредно седмично повишение

Петролът тип "брент" вероятно ще запише второ поредно седмично повишение, след като властите на Съединените щати обявиха, че страната ще изпрати военни съветници в Ирак поради ескалиращото напрежение в страната, членка на ОПЕК.

Фючърсните контракти са с незначителни промени днес в Лондон, след като записаха три поредни дневни повишения. Щатският президент обяви, че смята да изпрати контингент от до 300 военни в помощ на редовната иракска армия в борбата със сунитските паравоенни формирования на организацията, наричаща себе си "Ислямска държава в Ирак и Левант".

Междувременно, Обама заяви, че американската армия няма да се завръща в близкоизточната страна. Към момента южната част на страната, където се добиват около 85% от общия 3,1 милионен дневен добив на нефт на членката на ОПЕК, не е засегната. Същевременно в северните части на страната кюрдските войски поеха контрола над петролното поле Киркук.

Договорите върху добивания в Северно море нефт тип "брент" с доставка през август, явяващ се един от еталоните в ценообразуването на петрола в Европа и Близкия изток, се търгуваха на цени от 114,97 долара за барел по котировки на европейската фючърсна борса ICE, базирана в Лондон, към 16:44 ч. в Сидни, което е спад с 9 цента. Вчера фючърсите поскъпнаха с цели 80 цента до 115,06 долара за барел, записвайки най-високата си стойност от 6-и септември 2013-а година, а обемите на фючърсната търговия бяха с 47% над средните за последните 100 дни. От началото на седмицата нефтът "брент" е поскъпнал с 1,4%.

Щатският лек суров петрол с доставка през август добави 2 цента към стойността си по време на електронната търговска сесия на Нюйоркската стокова борса NYMEX до 106,07 долара за барел. Спредът между двата основни типа петрол, търгувани на международните стокови пазари, се разшири до 8,88 долара спрямо 6,45 долара седмица по-рано.

ИП "Бул Тренд Брокеридж".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15