Памукът на световните стокови пазари поевтиня с 21% за по-малко от два месеца

Памукът продължи да поевтинява и през днешния ден поради спекулации, че реколтата от растението в Съединените щати, които са най-големият износител на стоката в света, ще доведе повишение на предлагането.

Обилните дъждове през изминалите два месеца бяха благоприятни за състоянието на насажденията в Тексас, където се отглежда по-голямата част от памука в Съединените щати. Очакванията на щатския Департамент по земеделието са за ръст в добива на памук с около 16% спрямо предходната година.

От началото на 2014-а г. фючърсите върху памук поевтиняха с цели 11%. Според Департамента по земеделието по-добрата реколта в САЩ, в добавка на големите запаси от стоката в Китай, ще доведат до рекордно високо ниво на наличностите от памук в световен мащаб. Междувременно, излишъкът вероятно ще окаже благоприятно влияние върху резултатите на редица компании в текстилния сектор и сектора за производство на облекло.

Договорите върху памук загубиха нови 0,2% до 75,14 цента за паунд на щатската фючърсна борса ICE към 03:25 ч. в Ню Йорк. Вчера цената на договорите се понижи до нива с 21% по-ниски от максималните стойности, постигнати на 5-и май.

Вчера стана ясно, че икономиката на САЩ се е свила с цели 2,9% през първото тримесечие на годината, което изненада дори и най-песимистично настроените анализатори. Показателят записа най-слабите си стойности за последните пет години. Междувременно, доклад на департамента по земеделието от 11-и юни показа, че ведомството прогнозира реколтата от памук през текущата година да нарасне до 15 млн. бали, с единично тегло от 218 кг. всяка, спрямо 12,91 млн. през предходната година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15