Банката за международни разплащания предупреди централните банки да започнат спиране на стимулиращите политики

Централна банка на Кипър

Когато главният икономист на Банката за международни разплащания предупреди през 2003-та, че във финансовата система се натрупват опасни дисбаланси, водещите политици пренебрегнаха думите му на симпозиума на Фед в Джаксън Хоул.

Съветът на Бил Уайт и неговия заместник, който впоследствие го наследи, Клаудио Борио, да се увеличат лихвените проценти, за да се противодейства на заплахата от икономическа криза, остана незабелязан, докато политиците се фокусираха върху подкрепянето на растежа.

В годишния си доклад за 2014-а, публикуван в неделя, Банката за международни разплащания загатва, че световната икономика е изправена пред проблеми, подобни на тези в навечерието на финансовата криза от 2008-а г., когато сриването на американската банка Lehman Brothers тласна финансовата система до ръба на имплозията.

Централните банки още веднъж бяха призовани от БМР да прекратят своята изключително облекчена парична политика. Рискът да се постигне нормализиране на лихвените нива твърде късно и твърде постепенно не трябва да бъде подценяван, се казва в доклада на БМР.

Огъвайки се под политическия и финансовия натиск да забавят края на облекчената политика, централните банки може в крайна сметка да се намерят оковани от опасенията за рязка пазарна реакция, предупреди още БМР.

От Банката добавиха: Свидетели сме на един порочен кръг. Накрая може пазарите да реагират първи, ако участниците започнат да възприемат централните банки като изоставащи с действията си.

Дали централните банки като Фед и АЦБ ще последват съвета, засега е доста  неясно.

БМР, базирана в Базел, Швейцария, е известна като банката на централните банки - повечето от големите парични власти притежават сметки там. Но нейните виждания за глобалната икономика често са в противоречие с много от останалите 60 банки, които представлява. Тя многократно е предупреждавала членовете си, че техният отговор на финансовата криза - да се намалят лихвените проценти до рекордно ниски нива и да се започне масово изкупуване на облигации, рискува да посее семената на следващата криза, ако не бъдат извършени структурни реформи от страна на правителствата.

Последните заплахи, за които БМР сигнализира, по никакъв начин не се ограничават само до развитите икономики, които поведоха по пътя на паричните и фискални стимули.

Корпорациите на редица развиващи се пазари, включително в Азия и Латинска Америка, са заемали значителни суми от капиталовите пазари чрез чуждестранните си филиали, като дългът е деноминиран основно в чуждестранна валута, показа проучване на БМР.  Това представлява “скрита слабост”, тъй като компаниите са изправени пред риска от спиране на финансирането при по-нататъшни признаци на безпокойство.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25