Стабилност на основните валути при намаляващ риск на пазарите

Доларът си остава без промяна в тесните граници на търговия срещу еврото и йената, а валутите тотално изгубиха скорост при намалелите геополитически рискове. Въпреки това пазарите следят развитията в Украйна и Газа, което ограничава растежа на еврото и долара срещу предлагащата сигурност йена.

Долар/йена е 101,47 при дъно миналата седмица на 101,09, което дойде при катастрофата на малайзийския самолет над Украйна и при започналата наземна офанзива на Израел в Ивицата Газа.

Евро/йена е 137.23 при пет месечно дъно миналата седмица на 136,71. Евро/долар си остана на практика без промяна на 1,3524 при пет месечно дъно в петък на 1,3491. Световните събития обаче бяха най-добре отразени в по-високата цена на петрола, която може би ще е основната тема тази седмица. Повишен риск в съчетание с по-високи цени на петрола ще помогнат на йената и швейцарския франк да поскъпнат, докато австралийският и новозеландският долар ще бъдат под натиск. Валутите на ново възникващите пазари в Тайван, Сингапур, Корея, Тайланд и Индия също са уязвими на по-високите цени на петрола. Цената на петрола се повиши заради заплахата от нарастващо напрежение между Русия и Запада заради покачващата се криза в Украйна. В отговор на това лекият суров петрол скочи до триседмичен връх вчера.

Извън геополитиката днес участниците на пазара ще следят излизащите в 15:30 часа данни за индекса на потребителските цени в САЩ. Въпросителната е дали доларът ще реагира, ако данните се окажат достатъчно силни, че да повишат очакванията за ускорено затягане на монетарната политика на Федералния резерв. Предварителните прогнози са, че докладът да министерството на труда ще покаже инфлация от 0,3% през юни след повишението на цените на храните, което доведе през месец май до най-голямо нарастване на индекса за последната една година.

Австралийският долар е почти без промяна на 0,9376.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25