Затишието на форекс пазарите поставя на изпитание валутните дилъри

Някога изпълнени с шум и активност, докато жестикулиращи дилъри търгуват с милиарди долари, евро и йени, сега дилърските отдели на световните банки са се превърнали в оазиси на спокойствието. Банкерите са откровено отегчени. “Форекс пазарът е станал изключително тих” оплака се наскоро валутен анализатор от Citygroup.

Лятното вцепенение прикрива екзистенциална тревога. Регулаторите по света разследват ролята на банките в търговията с валута, очевидно убедени, че това е най- новият финансов пазар, превърнат в арена за измами. Около 30 банкови служители, включително много босове от търговските етажи, са отстранени или уволнени. Солените глоби изглеждат неизбежни. Още по-лошо, реформите може да разкъсат сърцето на форекс пазара, какъвто го познаваме в момента. Банките, които изкарват пари, предлагайки да купят или продадат валути от или на своите клиенти, може от централни актьори да се превърнат в битови играчи. Бъдещето на бизнесът, който реализираше годишни приходи в размер на 20 млрд. долара, е заложено на карта.

Не че такава щедрост така или иначе е постижима в днешно време, имайки предвид спокойното състояние на пазара. Обемите на изтъргуваната валута се сринаха. Това до голяма степен се случи, защото големите централни банки по света замениха плаващите лихвени проценти- които от своя страна определят стойността на съответните им валути- с еднакви, почти нулеви, лихвени проценти след началото на финансовата криза. Резултатът бе, че плаващите валутни курсове станаха рядко стабилни, които от своя страна доведе до най- големия спад във волатилността за последните две десетилетия.

Така някога запалените потребители на банковите валутни услуги се научиха да се справят без тях. Мултинационалните компании, които някога се опитваха да хеджират своите експозиции, сега свикват да живеят с риска, приемайки, че движенията на валутните курсове ще останат в рамките на ограничен диапазон. Финансовите фирми, които са отговорни за около 90% от изтъргуваните обеми, също се отдръпнаха. Хедж фондовете, които търгуват с валути, се смалиха или напуснаха пазара през последните години. А банките, чиито търговци понякога също залагаха на пазарните движения, вече не са толкова склонни да го правят. Апетитът за риск не съществува: Сега не е подходящ момент да се опитва нещо хитро на валутните пазари, споделя търговски бос от Лондон.

Волатилността евентуално ще се завърне- може би някои хора от Великобритания са забелязали цената на паунда да се покачва и да пада тази седмица - когато големите икономики по света се възстановят и лихвените проценти се раздвижат. Но някога спретнатите печалби на банките може и да не се завърнат. Голяма част от пазара за основни валутни двойки като евро- долар и паунд- йена сега функционира във виртуалното пространство. Ако някой поиска  да обмени по- малко от 100 млн. долара, това вече може да стане без дори да му се наложи да разговаря с човешко същество. Спредовете по сделките (разликата между цените, на които банките купуват и продават валутите) са станали безкрайно ниски. Дори печалбите, които могат да бъдат реализирани от маркетмейкърска дейност при по- неизвестните валути на развиващите се икономики, където спредовете някога бяха по- големи, се изпариха.

Но най-голямата тревога е относно това какво може да кажат и направят регулаторите. Въпреки че те все още не са детайлизирали становището си по отношение на банките, тяхното разследване е съсредоточено върху това дали валутните търговци са мамили своите клиенти, подправяйки широко използваните дневни показатели за състоянието на пазарите. Няма нищо сложно в предполагаемата измама: клиентите, които желаят да купят или продадат валута в търговските офиси се съгласяват преобладаващите в 16ч. лондонско време цени на валутите, независимо от това кога е поставен ордерът. Банкерите пък бързо разбират, че могат да огъват тази цена в своя полза и започват да го правят. И още по-лошо, те започват да се съюзяват, за да изпълнят измамата. Записите от онлайн чат - стаи, използвани от служителите, с наименования като “Картелът” и “Клубът на бандитите”, вероятно няма да разсмеят регулаторите.

Блуждаенето на валутните пазари до голяма степен започна, когато банките обещаха да почистят, след като бяха хванати да подправят LIBOR, лихвен процент, използван при сключването на договори на стойност трилиони долари. Тяхната най-правдоподобна защита е, че някои от наблюдателите са знаели за начина, по който в действителност работи пазарът, включително и за съюза на банките. Банката на Англия, която управлява най-големия световен валутен център в Лондон, отстрани свой служител.

Глобите за измами с валути може да достигнат 26 млрд. долара в световен мащаб. Измамените клиенти също могат да попадат искове за компенсации. Мнозина се оплакват, че пазарът вече не предоставя възможност за печалби. По-силните сред тях, включително гигантските институционални инвеститори и мениджъри на активи, може да се опитат да повлияят на регулаторите, които искат да променят начина, по който се търгуват валутите. Бордът за финансова стабилност, комисия, съставена от световните надзорни органи, пусна идеята за “глобална комунална услуга”, която да отговаря за търсенето и предлагането на валути. Каквото и да означава това- малцина знаят със сигурност - звучи като начин да бъдат поставени банкерите на заден план. Очаква се да станат ясни повече подробност след срещата на Г-20 през ноември.

Банките смятат, че е достатъчно да се направи “фина настройка” на форекс пазара и да се отправи строго предупреждение към търговците да не прибягват до порочни практики. Някои от тях намаляват валутните си операции, притеснени от това, че печалбите биват смачквани между фиксираните разходи и свиващите се приходи. Тези, които останат, може да открият, че средата е станала по-трудна за процъфтяване.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25