Напрежението в Украйна даде сила на йената

Предлагащата сигурност йена е стабилна днес, докато еврото е на път да отчете втори пореден месец на спад при нарасналото отново напрежение между Украйна и Русия. Украйнският президент съобщи, че руски войски са навлезли в страната му, за да подкрепят про-руските бунтовници, които превзеха ключов крайбрежен град, което рязко повиши напрежението в пет месечния конфликт.

Новината свали еврото обратно и близо до едногодишното дъно от 1.3152. Вечерта беше на 1.3182, най-малко с 40 пипса под интрадневния връх от четвъртък. Единната валута отчита засега поевтиняване от 1.65% за август след понижението от 2.2% предния месец. В кроса срещу швейцарския франк падна до 1.2049 и опасно приближава бариерата от 1.20, която Швейцарската национална банка се зарече да отбранява. През нощта котировките бяха 1.2066.

На еврото не помогнаха и данните в четвъртък, когато стана ясно, че инфлацията в Германия се е стабилизирала на крайно ниски нива, докато индекса на потребителските цени в Испания е спаднал, което сигнализира, че инфлацията в еврозоната може би ще излезе по-ниска от прогнозираните 0.3%. Данните ще бъдат оповестени днес.

В пълен контраст ревизирани данни от САЩ показаха, че икономиката е нараснала през второто тримесечие по-силно от очакваното като голям дял от растежа идва от вътрешното търсене. Цифрите подчертаха за пореден път различните посоки на монетарната политика в САЩ и еврозоната, което би трябвало да държи евро-долар в низходящ тренд.

И долара и еврото обаче спаднаха срещу йената. Доларът е на 103.73 йени, а еврото на 136.72 йени. Зелените пари се отдалечават от скорошния връх на 104.49, докато единната валута удари вчера две и половина седмично дъно на 136.42.

Междувременно австралийския долар продължи в своя си ритъм и нарасна срещу почти всички основни валути. Той достигна най-високи стойности за 2014 година срещу еврото, йената и новозеландския долар. Срещу американския си съименник отчита ръст от 0.7% за месеца и е по средата на рейнджа 0.92-0.95 в който се търгува през по-голямата част на тази година.

Стабилната политика на Резервната банка на Австралия и последните добри данни помагат на валутата, но предстои основен тест. Съществува риск, че данните за БВП, които ще бъдат публикувани следващата сряда, могат да покажат свиване през последното тримесечие, което би било първото за последните три години. Това може би ще доведе до бърз спад на австралийския долар, въпреки че вероятно ще намира добри подкрепи при спада си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25