Доларът остава изключително силен на пазарите

Доларът си остава все така силен на валутните пазари, докато разпродажбите на еврото и стерлинга понамаляха. Високо доходните валути обаче са под натиск. Долар-йена пък се изстреля до шест годишен връх на 107.35.

Инвеститорите купуват зелените пари преди заседанието на Федералния резерв на 16 и 17 септември в очакване, че централната банка може и да сигнализира по-ранно повишение на лихвите. Доходността по облигациите се нагоди към тези шансове и в момента двугодишните книжа не са далеч от тригодишния връх от юли на 0.59%.

Растежът на тази доходност и повишената волатилност навредиха на високо доходните валути. Австралийският долар слезе до ново шест месечно дъно от 0.9066, въпреки данни през нощта показали, че заетостта в страната се е увеличила с рекордни стойности през август. Новозеландският долар падна до седем месечно дъно от 0.8161, докато канадския долар отчете пет месечни най-слаби стойности при 1.1059.

Еврото и паунда бяха по-стабилни като се търгуват изключително върху домашни фактори. Опасенията за разпадане на Великобритания доведоха стерлинга до обезценка от над 2% през последните две седмици. Той удари 10-месечно дъно от 1.6052 в сряда, но се оттласна и днес е на 1.6235. Отчасти подкрепа оказа ново проучване показало, че привържениците на запазването на Шотландия във Великобритания отново имат незначително предимство само една седмица преди референдума за независимост в Шотландия.

Еврото е на 1.2920 срещу долара и над 14-месечното дъно от 1.2859 от вторник дошло след изненадата от миналата седмица, когато ЕЦБ обяви нов рунд от монетарни стимули. Публикувани вчера коментари показаха, че вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио предпочита ЕЦБ да не бъде принуждавана да харчи милиарди евро купувайки правителствен дълг, процес познат като количествени поощрения, но в същото време не го и отхвърля.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25