Златото и среброто започнаха седмицата спокойно

Цената на златото се покачи леко в понеделник в резултат от закриването на къси позиции, след като по- рано през деня доларът поскъпна а технически продажби изпратиха благородният метал до най- ниската му стойност от началото на годината.

Среброто също почти успя да заличи първоначалните загуби, след като падна до 4- годишно дъно.

Благородните метали поевтиняха миналата седмица, когато доларът поскъпна до 4- годишен връх спрямо кошница от основни валути, след като от Фед намекнаха, че може да увеличат разходите по заемането по- рано от очакваното. Доларовият индекс нарасна с 0,1% в понеделник.

Поредица от оптимистични данни за икономиката на САЩ постави под натиск привлекателността на златото в ролята му на средство за хеджирането на различни рискове. В понеделник неочаквано спаднаха препродажбите на жилища в САЩ през август, след като потенциалните купувачи се отдръпнаха от пазара, но икономисти споделиха, че спадът не е сигнал за подновена слабост в жилищния сектор.

Спот златото докосна дъно на 1208.36 долара за тройунция, след което се възстанови до 1 216.90, реализирайки печалба от 0,1%.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 1.30 долара до 1 217.90 долара за тройунция при обем на търговията около 10% над 30- дневната пълзяща средна.

Способността на кюлчетата да се задържат над подкрепата на 1 210 долара в краткосрочен план предизвика известно физическо търсене от страна на китайските купувачи.

В същото време среброто достигна до 17.30 долара за тройунция, което е най- ниската му стойност от юни 2010 до сега, след като масовите разпродажби, особено при медта, се отразиха негативно върху очакваното промишлено търсене на белия метал, коментираха анализатори. Впоследствие обаче то успя да се възстанови до 17.80 долара, реализирайки печалба от 0,2%.

Спадна и инвеститорският интерес към златото. Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, спаднаха с 7.78 тона до 776.44 тона в петък, което е най- ниското им ниво от декември 2008 насам.

Скорошните загуби на златото почти заличиха всичките му печалби от началото на годината до сега, като в момента металът е на печалба от 1% на годишна база, след като миналата година изгуби 28% от стойността си.

Сред останалите благородни метали платината изгуби 0,7% до 1 323.30 долара за тройунция, а паладият се понижи с 1,5% до 791.80 долара за тройунция.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15