Рисковете за световния икономически растеж доведоха до скок на йената

Йената скочи до едномесечен връх срещу долара, тъй като повишените опасения за световния икономически растеж продължиха да водят до търсене на предлагащата сигурност японска валута. Тя се отдалечи от 6-годишното дъно срещу зелените пари, което удари в началото на октомври, след предпазливите коментари на Федералния резерв по време на заседанието през септември, стенограмата от което беше оповестена миналата сряда и принуди пазарите да отдалечат във времето повишението на американските лихви.

Нисколихвената йена набра допълнително скорост през последните сесии заради страховете за световния растеж, които намалиха търсенето на рискови покупки и доведоха до разпродажби на акции. Днес ликвидността на пазарите е по-ниска заради официалните празници в Япония и САЩ. В Япония пазарите ще останат затворени, докато в САЩ затворен ще е пазарът на облигации, но този на акции ще бъде отворен.

Долар/йена падна на 107,15, което е най-ниско ниво за последния месец и след 6-годишен връх на 110,09 на 1-ви октомври. Тъй като инвеститорите често продават нисколихвената йена в разносната търговия, като финансират инвестициите си във високодоходни валути и активи, йената има склонност да получава сила при влошаване на рисковите настроения и закриването на по-рано  откритите залози срещу нея.

Евро/йена също падна през нощта и достигна 11-месечно дъно на 135,55, но рано сутринта последва възстановяване и нива от 135,95. Единната валута е под натиск заради икономическата слабост в еврозоната и мрачните перспективи за растежа в Германия, която е най-голямата европейска икономика. Страховете за еврозоната бяха потвърдени от председателя на ЕЦБ Марио Драги, който в петък съобщи, че спадът на скоростта на европейската икономика може да натежи допълнително върху компаниите и домакинствата при инвестициите им. Евро/долар обаче днес скочи и е на 1,2690.

Австралийският долар падна до 92,82 йени, най-ниско ниво след края на март, но после скочи на 93,60. Срещу долара също последва растеж до 0,8735.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25