Стрес тестовете на ЕЦБ показаха по-малък от очакваното недостиг на капитал

Еврото е стабилно днес след стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), които установиха по-малък недостиг на капитал сред европейските банки от очакваното. 25 от 130 от най-големите европейски банки не успяха да преминат проверката в края на миналата година, но повечето от тях след това са оправили финансите си. Това съобщи вчера ЕЦБ.

ЕЦБ обрисува по-оптимистична картина от очакваното и заключи, че дупките в капитала на банките като цяло са били запушени и се изисква само скромните 10 милиарда евро още да бъдат събрани. На валутните пазари еврото напредна до 1,2713 срещу долара и продължи да се възстановява от двуседмичното дъно в четвъртък на 1,2614. Единната валута удари за кратко и 137,48 йени, което е най-високо ниво за последните две седмици.

Австралийският долар, валута на растежа, също напредна благодарение на добрите корпоративни резултати в САЩ, които увеличиха търсенето на рискови позиции. Австралийският долар се котира срещу зелените пари на 0,8812, а срещу йената на 95,13, като преди това удари двуседмичен връх от 95,31.

Нарастващото търсене на риск удари нискодоходната йена, преди да се включат японски износители с нейни покупки преди края на месеца. Доларът нарасна срещу нея до 108,38, най-високо ниво след 8-и октомври, но след това слезе на 107,90.

Движенията днес като цяло бяха ограничени заради продължаващите опасения за състоянието на световната икономика, като по всичко изглежда, че Европа, Китай и Япония страдат от един или друг проблем. Въпреки че страховете за възможна рецесия в еврозоната намаляха след изненадващо силно бизнес проучване миналата седмица, малцина инвеститори считат, че проблемите на Европа са свършили. Дилърите днес очакват данните за ИФО индекса в Германия. Прогнозите са за слаб на бизнес доверието.

Поглед напред показва, че вниманието ще привлекат заседанията на Федералния резерв и Японската централна банка по-късно през седмицата. Пазарите ще следят за техните реакции на последните заплахи за икономиката.

Бразилският реал почти не реагира на последните съобщения, че президентът на левицата Дилма Русев е спечелила с минимално предимство изборите в неделя. Инвеститорите като цяло не харесват управлението с интервенции на държавните компании и останалите сектори от Русев. Някои дилъри са на мнение, че нейното преизбиране вече е калкулирано в реала, който поевтиня с почти 10% след началото на септември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25