Маршът на долара продължава

Доларът продължи да гази и днес в очакване на силен доклад за трудовата заетост в САЩ, докато еврото едвам удържа нивата над две годишното дъно, тъй като инвеститорите изчакват да видят как председателя на ЕЦБ Марио Драги се справя с трудностите.

Евро/долар се търгува на 1.2515. Двойката вчера падна от връх на 1.2577 и на няколко пъти приближава в опасна близост двегодишното дъно на 1.2439, което удари по-рано през седмицата. Разочароващите данни за растежа на бизнес сектора в еврозоната и изненадващото решение на Японската централна банка да увеличи и досега огромните монетарни стимули увеличиха натиска върху ЕЦБ да облекчи политиката си.

По-късно днес е заседанието на ЕЦБ и ако на него ясно се посочи, че ще има бъдещи облекчения, единната валута ще се насочи към нивата от 1.20. Пазарите ще отделят специално внимание на срещата и заради съобщения, че някои членове на управителния съвет не споделят плановете на Драги за агресивни стимули. Според анализатори на Би Ен Пи Париба, ЕЦБ ще се въздържи от въвеждането на широки количествени поощрения, но председателя Драги ще даде ясен сигнал, че ЕЦБ има намерение да разшири счетоводния си баланс. Това обаче трудно може да се постигне освен ако ЕЦБ не разшили програмата си за покупки на държавни облигации, което насочва към мисълта за нови монетарни промени през декември.

Слабите данни от Европа отново контрастираха с положителните от САЩ, където частните работодатели отчетоха ръст на работните места с 230 000 през октомври, което седми пореден месец на увеличение с над 200 000. Тези цифри увеличиха очакванията за силен резултат в петък на държавния доклад за не селско стопанската заетост в страната. Купуващите долари бяха окуражени и от резултата от средносрочните избори, които дадоха на републиканците контрола и в двете камари, което се случва за първи път след 2006, въпреки че е съмнително това да доведе до значителни промени в политиката в близък план.

Долар/йена рязко скочи рано сутринта на 115.37, но след това слезе на 114.10. Пробивът на 115 се случва за първи път след седем години. Дори еврото скочи над 144 йени, което не се е случвало след януари, но после слезе под 143. Инвеститорите продават йени след изказването на председателя на ЯЦБ Харухико Курода, че централната банка има готовност да предприеме дори нови мерки, за да постигне целите от 2% инфлация и да задвижи бавната икономика след предприетите облекчения в петък.

Високо доходните валути продължават да спадат заради опасенията за световния икономически растеж, които водят до по-слабо търсене на експортни продукти като петрола и желязната руда. Австралийският долар падна до 4-годишно дъно от 0.8553 срещу американския си съименник като добрия резултат за заетостта в Австралия не успя да предотврати понижението. Все пак сутринта валутата се възстанови до 0.8617. Желязната руда, основния експортен продукт на Австралия, слезе до 5 годишно дъно заради слабото търсене от ключовия вносител Китай.

Норвежката крона, която беше много слаба в сряда, отново пада заедно с понижението на цената на суровия петрол, който е основния експортен продукт на Норвегия. Еврото купува 8.535 норвежки крони след растеж вчера до 8.679, което е най-висока стойност след края на 2009 година. Тази седмица цената на сорта Брент удари четири годишно дъно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25