Коментари от Япония водят до резки движения на йената

Йената се отдалечи от седемгодишното дъно срещу долара след коментари на представител на японското правителство, които намалиха засилилите се спекулации, че министър-председателя Шинзо Абе ще свика парламентарни избори през декември. Японската валута сериозно пропадна при очакванията, че Абе ще отложи повишението на данъка върху продажбите и ще свика избори, което даде аргументи на инвеститорите да продават йената.

Доларът, който премина над 116 йени през нощта по време на азиатската търговия, е на 115,34. Вчера той достигна 116,11 йени, което не се е случвало от октомври 2007-а година. В момента спадът на зелените пари е ограничен, независимо от коментарите на говорителя на правителството, които не са достатъчни след няколко дни на широко медийно отразяване.

Междувременно към нарастващия списък от репортажи по темата, вестник "Санкей" цитира анонимен източник от правителството, че Абе планира да отложи второто повишение на данъка върху продажбите с една година и половина и да се допита по темата с избирателите.

Инвеститорите така или иначе разпродават йената след като ЯЦБ шокира пазарите миналия месец и разшири масивните стимули, за да съживи икономиката, която загуби скорост след повишението на данъка върху продажбите през април. Сега обаче Абе изглежда иска да отложи второто повишение.

Еврото е без значителна промяна на 1,2475 срещу долара. Инвеститорите следят обаче внимателно швейцарския франк, който напредна до двегодишен връх срещу единната валута и приближава нивата от 1,20 преди референдума на 30-и ноември, на който избирателите трябва да решат дали Швейцарската национална банка да повиши златните си резерви. Ако вотът е “да”, то Централната банка ще трябва да купи злато на стойност около 70 милиарда швейцарски франка, което ще намали възможностите за поддържане стабилността на валутата.

Вниманието на пазарите е насочено и към Английската централна банка, която по-късно днес ще публикува доклада за инфлацията. Очаква се прогнозите на АЦБ да потвърдят отлагането на първото повишение на лихвите за по-късно през 2015-а. Това развитие обаче е в голяма степен вече калкулирано от пазарите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25