Фед не се притеснява от силата на долара

Сгромолясването на йената продължава и днес. Японската валута удря нови седем годишни дъна срещу долара и шест годишни срещу еврото, а спекулантите са се втурнали да извършват разносна търговия, използвайки евтината ликвидност, която осигурява Японската централна банка.

Долар/йена е на 118,32 и е с 10 цента над нивата, при които ЯЦБ изненада пазарите в края на октомври с нови стимули. Евро/йена е на 148,44 и отчита ръст от 11 йени за само 14 сесии.

Зелените пари за кратко бяха под натиск, когато стенограмата на Федералния резерв от последното заседание показа по-предпазливи изказвания, отколкото бяха направени пред медиите. Тя обаче показа също, че представителите на Фед общо взето са относително спокойни със силата на долара, което е доста различно от останалите големи централни банки, които приветстват слабостите на валутите си. По този начин теглене на печалби в долар/йена едва ли ще има преди зоната около 120. Проучване на Ситигруп сред клиентите й потвърждава тези тенденции и показва, че около 40% от тях очакват доларът в края на годината да се търгува над 120 йени.

При главната роля на йената на валутните пазари движенията на еврото срещу долара не са големи. Вчера растежът на единната валута беше спрян от съпротивата при 1,26. Повече драма има в кроса евро/швейцарски франк, където еврото се опитва да нараства след допитване в Швейцария, показало, че мнозинството избиратели са срещу предложението Централната банка да купува повече злато. В резултат на това търговията в кроса се задържа около 1,2010, а златото се котира на 1182 долара за тройунция.

Друга печеливша валута беше стерлингът, който се повиши до 1,5670 срещу долара след стенограмата от последното заседание на Английската централна банка, която не беше толкова предпазлива, колкото мнозина очакваха.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25