Еврото се стабилиза след положителни данни за бизнес настроенията в Германия

Еврото се стабилизира и скочи срещу долара, след като започна закриване на къси позиции в единната валута при излезлите окуражителни данни за бизнес настроенията в Германия. Допълнителна подкрепа за валутата дойде от председателя на Бундесбанк, който предупреди за законодателните пречки пред които е изправена Европейската централна банка ако тръгне по пътя на печатането на пари, за да купува правителствени облигации. Коментарите на Йенс Вийдман увеличиха въпросителните около способността на ЕЦБ да действа, след като председателя Марио Драги в края на миналата седмица загатна за нови мерки в еврозоната.

Всичко това доведе еврото до връх от 1.2443 срещу долара след изравненото вчера две годишно дъно от 1.2358. Кросът евро/йена скочи до 147.38 при дъно от 145.59. Миналата седмица кроса удари шест годишен връх от 149.12. Долар/йена е на 117.90, а по-рано беше нараснало и до 118.59. Японската валута е под сериозен натиск и миналата седмица падна до седем годишно дъно срещу зелените пари на 118.98. То дойде след изненадващите действия на Японската централна банка миналия месец, когато разшири масивната си програма по купуване на активи. Скоростта на обезценка на йената обаче провокира някои официални лица в Япония да изразят загриженост. В петък министъра на финансите описа спада на йената като прекалено бърз, което доведе до бърз нейн растеж. Днес обаче председателя на централната банка Харухико Курода описа последния спад на йената като положителен за износителите, но вредящ на домакинствата и малките фирми, както и на непроизводствения сектор посредством повишаване на разходите за внос.

Днес стенограма от последното заседание на ЯЦБ показа, че нейните представители са загрижени от разширяването на количествените поощрения, които увеличават риска това да бъде разглеждано като финансиране на правителствения дефицит. Четири от деветте члена на управителния съвет на банката са били против решението за разширяване на монетарната политика.

Австралийският долар загуби почти всички свои последни печалби, тъй като облeкчението от монетарните стимули в Китай отстъпи място на опасенията за преобладаващата слабост на втората по големина икономика в света. Това развитие сигнализира също и че инвеститорите използват всяка възможност да продават валутата при покачване. Тя падна от 0.87 до 0.8582 срещу зелените пари. В петък австралийския долар скочи до 0.8732 при изненадващото намаление на лихвите в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25