Констанцио от ЕЦБ ограничи възходящата корекция на еврото на валутния пазар

През днешната европейска търговия еврото се оказа под предпазлив натиск от продажби след коментари на вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио, според които Централната банка може да обмисли покупки на държавни облигации през първото тримесечие на следващата година.

Европейската централна банка ще бъде в състояние да прецени през първото тримесечие на следващата година, дали тя трябва да започне да изкупува държавни облигации, за да стимулира икономиката на еврозоната, заяви по-рано днес вицепрезидентът на банката в своя реч в Лондон. Изявлението на Констанцио е най-ясен сигнал от страна на ЕЦБ относно времевата рамка за вземане на евентуално решение за покупки на държавни облигации – политика, която е известна като програма за "количествени улеснения" и която се оценява от финансовите пазари като най-добрата възможна политика на Централната банка за стимулиране на икономическия растеж.

Подновените спекулативни очаквания за предстоящо стартиране на програма за "количествени улеснения" парира част от вчерашното възходящо движение на единната европейска валута. Еврото върна назад към 1,2443 долара, след като в началото на днешната търговия поскъпна за кратко до тридневен връх около 1,2495 в резултат на известна слабост на американската валута. Повод за първоначалното закриване на част от големите по размер "дълги" долари позиции даде вчерашно изненадващо рязко влошаване на индекса на потребителското доверие в САЩ през ноември до 5-месечно дъно, като в същото време инвеститорите игнорираха възходящата ревизия на данните за растежа на американския БВП през третото тримесечие. Известно негативно влияние върху щатската валута оказа и понижението на доходността на американските държавни облигации. Снощи лихвата на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижи до едномесечно дъно от 2,258% спрямо ниво от 2,308% в края на търговията в понеделник.

Възходящата корекция на основната валутна двойка обаче се ограничи след днешните коментари на Констанцио. В същото време еврото бележи понижение и спрямо останалите основни валути, падайки към 146,55 йени от сутрешен връх около 147,27 нивото и до 0,7904 британски лири от 0,7950 нивото. Единната валута парира и част от своето силно възходящо рали през последните дни на търговия спрямо австралийския долар, връщайки от сутрешен 6-седмичен връх около 1,4699 "австралиеца" (точно под важния бивш връх от 16-и октомври към 1,4702) към 1,4630 нивото. Именно агресивните покупки в кроса евро/австралийски долар от началото на седмицата насам бяха в основата и на плахата възходяща корекция в евро/долар.

В същото време австралийският долар се срина до ново четири и половина годишно дъно от 0,8479 американски долара като реакция на вчерашните коментари на вицепрезидента на Австралийската централна банка - Филип Лоу, според когото реалните обмени нива на "австралиеца" все още са доста високи. Лоу също така изрази надежда, че австралийският долар ще продължи да се обезценява още известно време.

Днешното предпазливо понижение на еврото обаче изглежда ограничено на фона на солидния инвеститорски интерес за покупки на европейски акции и държавни облигации. Спекулациите, че ЕЦБ ще стартира програма за "количествени улеснения" в началото на следващата година, доведоха до солидно поскъпване на европейските акции за четвърта поредна сесия на търговия и до спад на доходността на държавните облигации от еврозоната към рекордни дъна. Това предполага за наличието на засилен чуждестранен инвеститорски интерес за покупки на финансови активи от еврозоната, което може да послужи като временна преграда пред евентуално подновяване на основното низходящо движение на еврото.

Днешната европейска търговия е относително предпазлива и в малки обеми с оглед стартиращия утре "дълъг" уикенд за американските финансови пазари за Деня на благодарността и предстоящата серия важни икономически данни отвъд Океана. Следобед от 15:30 ч. ще бъдат оповестени данни за седмичните молби за помощи при безработица (които по принцип се оповестяват всеки четвъртък), данни за личните доходи и разходи в САЩ през октомври и за поръчките за стоки с дълготрайна употреба през октомври, както и важното PMI проучване за промишлената активност в региона на Чикаго през ноември (от 16:45 ч.), окончателните резултати от проучването на университета в "Мичиган" за потребителското доверие през настоящия месец (от 16:55 ч.) и продажбите на новопостроени жилища през октомври (от 17:00 ч.).

Близките оферти "купува" за еврото са разположени към 1,2450/30 долара (около текущото часово дъно към 1,2443 и падежи на опции от 17:00 ч. за 1 млрд. евро в 1,2430 и в 1.2450 нивата) преди следваща важна областта на подкрепа за единната валута около 1,2400 долара (вчерашно дъно към 1,2402 и следобеден падеж на опции в 1,2400 нивото за 1 млрд. евро). Само спад на еврото обратно под 1,2400 долара може да поднови натиска върху единната валута обратно към важното т.нар. "двойно дъно" около 1,2361/58 (двугодишно дъно от 7-и ноември към 1,2358 и дъно от 24-ти ноември към 1,2361).

Интерес за продажби на евро има към 1,2475 (следобеден падеж на опции за 904 млн .евро) преди по-солидни оферти "продава", разположени към 1,2490/1,2505 долара (сутрешен връх към 1,2495; бивше дъно от 20-и ноември в 1,2504; 21-дневна пълзяща-средна и падежи на опции от 17:00 ч. за 2,2 млрд. евро в 1,2500 нивото). Само ясен пробив на еврото над 1,2500 нивото може да предизвика по-сериозна възходяща корекция към 1,2550/1,2600 региона, преди подновяване на интереса за продажби на единната валута.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25