Доларът остава силен след данните за трудовата заетост в САЩ

Доларът удари днес нов седемгодишен връх срещу йената след изненадващо силните данни за работните места в САЩ, които увеличиха мненията, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-рано от очакваното.

Доходността по краткосрочните облигации скочи след доклада и разшири премията на двегодишните американски книжа до около 67 базови пункта спрямо сравнимите германски държавни облигации, което е най-голямата разлика за последните повече от седем години. Разликата между двегодишните американски и японски правителствени облигации е около 66 базови пункта и най-голямото предимство за долара след средата на 2010-а. Това помогна на долара да нарасне до 121,86 йени, което е най-висока стойност след юли 2007-а. По-късно зелените пари загубиха част от печалбите и сутринта се котираха на 121,50. Пазарът не реагира на данни, показали, че свиването на БВП в Япония през третото тримесечие е по-голямо от първоначално отчетеното. Следващата основна бариера пред долар/йена е 124,14, връх от юни 2007-а. Предстоящите събития като изборите в Япония на 14-и декември и заседанието на Федералния резерв в САЩ на 16-и и 17-и декември едва ли ще променят общия тренд за поскъпване на долара.

Евро/долар е на 1,2290 и все още е близо до двегодишното дъно от петък на 1,2270. Допълнителен натиск върху единната валута идва и от намалението на кредитния рейтинг на Италия от агенцията "Стандард енд Пуърс" до ВВВ-, което означава, че италианските книжа са само с една единица над тези, които са считани за боклуци.

Някои анализатори са на мнение, че положителният доклад за трудовата заетост в САЩ усилва аргументите за по-ранно повишение на лихвите, въпреки че масовите очаквания са за увеличение около средата на 2015-а.

В рязък контраст на това Европейската централна банка е под натиск да разшири програмата си от покупки на активи. ЕЦБ разочарова пазарите, като не предприе действия в четвъртък, но председателят Марио Драги даде ясен сигнал, че нови количествени стимули могат да бъдат въведени в началото на 2015-а.

Според "Сосиете Женерал" евро/долар се е насочило дълбоко под нивата от 1,20 за първи път през последното десетилетие, като доларът ще бъде добре подкрепен през 2015-а заради голямата разлика в монетарните политики на Фед и ЕЦБ.

Австралийският долар е слаб след данни, показали изненадващ спад на китайския внос през ноември. Китай е основната дестинация за австралийския износ и това доведе до ново четиригодишно дъно на австралийския долар срещу американския му съименник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25