Сериозни загуби на долара и огромен растеж на йената при масово закриване на позиции

Доларът се сгромоляса във вторник и отчете най-големи загуби срещу йената в рамките на един ден за последните осем месеца. Инвеститорите търсеха японската валута заради сигурността, която предлага при несигурността в Гърция и слабостта на цената на петрола.

Пазарите имат тази склонност да купуват йената във времена на геополитическо или икономическо напрежение, но общата картина около йената остава негативна, тъй като икономиката се намира в средата на огромни количествени поощрения. Спадът на акциите в целия свят, резултат от ниските цени на петрола и слаби данни от Китай в понеделник, принуди инвеститорите, които продаваха йени в предишните дни, да покриват тези позиции. Петролът все пак успя да се възстанови от петгодишното дъно, което удари рано през деня във вторник.

Доларът падаше за втори пореден ден, докато инвеститорите теглеха печалби от рязкото му поскъпване през последните седмици. Инвеститорите обаче остават оптимисти за зелените пари, тъй като американската икономика се намира все по-близо до първо повишение на лихвите след световната финансова криза.

Предпазливи коментари в понеделник на представители на Федералния резерв отнеха временно от блясъка на долара. Денис Локарт, председател на Фед в Атланта, заяви, че не бърза да се откаже от ангажимента за задържане на лихвите близо до нулевите нива за “значителен период” от време. Колегата му от Сан Франциско Джон Уилямс описа фразата като все още подходяща.

Все пак Есинер е на мнение, че Фед трябва да промени изразните средства на следващото заседание заради последния силен резултат от петък за трудовата заетост в САЩ. Той допълни, че Локарт и Уилямс не са от имащите право на глас членове на Фед през тази година.

Долар/йена падна на 119,40 и се отдалечи допълнително от седемгодишния връх поставен в понеделник. Долар/швейцарски франк слезе на 0,9708.

Евро/долар се покачи на 1,2376, но не е далеч от 28-месечното дъно от понеделник на 1,2247. Единната валута почти не реагира на президентските избори в Гърция, въпреки че доходността по гръцките държавни облигации нарасна рязко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25