ЕЦБ и Гърция под лупа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото се търгува днес близо до деветгодишното дъно след слабия старт на 2015-а заради повишените шансове за нови монетарни облекчения на Европейската централна банка. Единната валута е на 1,1956 след спад вчера до 1,1860, които са най-ниски стойности след началото на 2006-а година. Разпродажбите разшириха обезценката от 12% през 2014-а, когато еврото отчете най-слабо годишно представяне за последните девет години.

Натискът върху ЕЦБ за действия се увеличи вчера, когато данни за инфлацията в Германия показаха, че тя е отчела през декември най-ниски стойности за последните пет години. Цифрите идват само дни след изказването на председателя на ЕЦБ Марио Драги, че рисковете за ниска инфлация за дълъг период от време са нараснали. Непрекъснатите слухове за излизане на Гърция от еврозоната също намаляват доверието във валутата.

Тези фактори, съчетани с непрекъснатата слабост на цената на петрола, изплашиха инвеститорите в понеделник и доведоха най-големия дневен спад на Уолстрийт за последните три месеца. На валутните пазари, в търсенето на сигурност, спечели йената. В резултат на това долар/йена падна днес на 119,00 при вчерашен връх от 120,68 и се отдалечи допълнително от седемгодишния връх на 121,86, достигнат миналия месец. Рязко понижение на доходността по американските облигации също навреди на долара срещу йената. Доходността по 10-годишните книжа слезе с 14 пункта само за два работни дни. Евро/йена също слезе и падна до двумесечно дъно на 142,28.

Спадът на цената на петрола навреди на високодоходните валути като норвежката крона, която е близо до триседмично дъно на 7,6764 срещу долара. Миналия месец норвежката крона падна до 12-годишно дъно срещу зелените пари при спада на цената на петрола. Сортът "брент" слезе до пет и половина годишно дъно на 52,66 долара за барел, тъй като растежът на доставките не дава признаци за намаление във вече силно наситения пазар.

Австралийският долар, друга високодоходна валута, получи глътка отдих след данни, показали, че търговският дефицит на Австралия не е толкова голям, колкото се прогнозираше. Валутата скочи днес на 0,8136 след пет и половина годишно дъно в понеделник на 0,8036.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25