Доларът бързо възвръща временните загуби

Доларът нарасна днес и възвърна част от загубите, претърпени вчера след изненадващо големия спад на продажбите на дребно в САЩ. Зелените пари скочиха до 117,80 срещу йената при дъно в сряда на 116,07, което е най-ниска стойност след 16-и декември.

Вчера инвеститорите теглеха печалби от дълги доларови позиции при публикуването на доклада за продажбите на дребно, които показаха най-голямо понижение за последните 11 месеца през декември. Това накара някои да прогнозират, че първото повишение на лихвите на Федералния резерв може да дойде по-късно от очакваното.

Лошите стойности доведоха доходността по 10-годишните американски облигации до 20-месечно дъно от 1,784%, докато тази по 30-годишните спадна до рекордно ниски стойности от 2,395%. При азиатската търговия днес обаче 10-годишните нараснаха до доходност от 1,872% при затваряне вчера на 1,835%, а 30-годишните до 2,478% при затваряне вчера на 2,451%.

Докато на пазара липсва пълна яснота кога Фед ше повиши лихвите, самото повишение е широко очаквано някъде около средата на годината, което дава сила на долара срещу основните му противници, чиито централни банки се намират в противоположна монетарна политика.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода заяви днес, че икономиката се възстановява умерено и че ЯЦБ ще запази различните количествени поощрения, колкото дълго е необходимо. Инвеститорите очакват с нетърпение обаче заседанието на ЕЦБ на 22-ри януари при засилени спекулации, че централната банка ще стартира мащабна програма по покупки на държавни облигации. Вчера ЕЦБ получи подкрепа от висш законодателен съветник за такива покупки, който заяви, че те не нарушават европейските закони.

Евро/долар е на 1,1767 и не е далеч от вчерашното 9-годишно дъно на 1,1728.  Евро/йена е на 138,58 след две и половина месечно дъно вчера на 137,02 и доста под 6-годишния връх от миналия месец на 149,79. 

По време на азиатската търговия изпъкна австралийският долар, който отчете солидни печалби след силни данни за трудовата заетост, накарали пазарите да намалят шанса за намаление на лихвите. Валутата скочи на 0,8202 срещу американския си съименник, след като стана ясно, че икономиката е създала 37 400 работни места през декември при очаквания за слабо повишение от 3 800, докато безработицата е слязла от 6,2% на 6,1%. Цифрите насочват към мисълта, че Австралийската централна банка ще остави лихвите без промяна през цялата 2015-а година. По-рано австралийският долар, който се използва като барометър за световния растеж, беше под натиск заради резкия спад на цената на медта, традиционно приемана за измерител на търсенето му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25