Франкогедон

Еврото се търгува над 11-годишното дъно срещу долара, а инвеститорите упорито залагат, че швейцарските действия от вчера, да изоставят поддържането на валутния праг с еврото, просто означават, че е почти сигурно Европейската централна банка да стартира следващата седмица широко мащабна програма по изкупуване на облигации.

Еврото вчера претърпя най-големия еднодневен спад в цялата история срещу щвейцарския франк, след като Швейцарската национална банка изуми пазарите с изненадващо изоставяне на дълго поддържаното обещание да държат франка на нива над 1,20 срещу еврото.

Дилърите предположиха, че швейцарците са предприели действията със знанието, че ЕЦБ ще се потопи в огромни количествени поощрения по време на заседанието на 22-ри януари.

След поевтиняване с 30% за минути след шока дошъл от Швейцария до нива от 0,8696 срещу франка, еврото след това успя да се върне над паритета и тази сутрин е 1,01. Загубата на швейцарската подкрепа доведе единната валута до масови загуби, в това число и дъно от 1,1567 срещу долара, ниво което не е виждано от ноември 2003-та. Последва частично възстановяване и днес котировките са 1,1625. Еврото падна и срещу другите валути. Евро/йена отчете три месечно дъно на 134,70, а евро/австралийски долар четири месечно дъно от 1,4062.

Следващата седмица предстоят трудни дни за еврото, тъй като пазарите ще наблюдават заседанието на ЕЦБ на 22-ри януари и изборите в Гърция три дни по-късно. Дилърите все още не са формирали единно мнение относно начина по който ЕЦБ ще стартира облекченията, което излага еврото на големи движения, когато централната банка взема решения следващата седмица.

Финансовите пазари обаче са сериозно обезпокоени от вота в Гърция на 25 януари, тъй като победа на лявата Сириза може да доведе до замразяване на отношенията с кредиторите от ЕС/МВФ и да изкарат Гърция извън еврозоната.

Швейцарският франк поскъпна с 18% срещу долара и се търгува на 0,8685, а преди това го свали на 0,7360.

Програмата по изкупуване на облигации от ЕЦБ ще инжектира нови евро на пазара, част от които в крайна сметка ще се насочат към предлагащия сигурност швейцарски франк. Това би направило задачата на Швейцарската национална банка по поддържането на нивата от 1,20 много трудна и скъпа. Това е и причината за решението да се откаже от този ангажимент. Паническата реакция на пазарите даде сила и на японската йена, която свали долара до едно месечно дъно от 115,90. Сред лудата търговия австралийския долар успя да достигне едно месечен връх срещу зелените пари на 0,8295, но след това последва отдръпване и днес котировките са 0,8230.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25