Кандидатите за председател на ВКС се разминаха в концепциите за бъдещето на ВСС

Снимка: БГНЕС

Кандидатите за председател на Върховния касационен съд изразиха надежда, че изборът за ключовата съдебна позиция няма да мине под знака на доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка. Висшият съдебен съвет ще избира измежду Павлина Панова и Лозан Панов на 29-и януари. Ден по-рано Брюксел ще оповести оценката си за състоянието на съдебната ни система през последната година. Панов и Панова днес се срещнаха с редовите съдии от Върховния касационен съд. 

И днес двамата върховни магистрати  запазиха добрия тон и определиха като особено важна възможността да чуят гласа на онези, които всеки един от тях има амбицията да ръководи през следващите седем години. Панов и Панова бяха единодушни, че изборът за съдия номер едно е важен.

Е, чак съдбовен, не. Става дума за отговорност, за авторитета не само на съдебната система, но и на България ще бъде от значение какъв ще е резултатът от този конкурс, каза Лозан Панов.

Върховният съд на всяка една държава е стожерът на правосъдието. Очите на на цялото общество, на всички държави, към които се числим, са вперени в тази институция. Тя трябва да бъде гарант за опазването на много ценности в нашето общество, не само за гарантиране на независимостта на правосъдието в този сложен съвременен свят, а също така и за спокойствието, разума и мъдростта, с която работят върховните съдии, коментира заместник-председателят на ВКС Павлина Панова.

Не смятам, че е плюс или минус, посочи Панов на въпрос дали е предимство да си външен човек за институцията, за която кандидатстваш. Добави, че е чул да го наричат парашутист, но можел да го опровергае, ако бъде избран.

Това дава възможност за повече критика към мен, повече изисквания, каза Павлина Панова за това дали е бонус или негатив да си отвътре.

Двамата кандидати представиха концепциите си и отговаряха с часове на въпросите на редовите върховни съдии. Разминаха се по ключовия пункт - за бъдещето на ВСС. Според Павлина Панова той трябва да стане непостоянно действащ, както е и според стратегията за съдебна реформа. Според конкурента й Съветът вече е бил такъв и в името на реформата е преминал в постоянния си вариант.

Дори изслушването да приключи с неофициален фаворит, това няма юридическо значение. Кой ще оглави ВКС ще зависи от това, дали някои от двамата кандидати ще получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Павлина Панова и Лозан Панов представят концепциите си за ВКС

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова и Лозан Панов представят концепциите си за развитието на съда пред своите колеги. Тази възможност беше записана в специалните правила за избор на председатели на двете..

публикувано на 16.01.15 в 15:28

51 съдии от ВКС искат среща с кандидатите за председател

Общо 51 съдии от Върховния касационен съд поискаха среща с двамата претенденти за председател на Съда - Павлина Панова и Лозан Панов. Магистратите предлагат срещата да е на 16-и януари в Съдебната палата. Изборът за нов председател на Върховния..

публикувано на 14.01.15 в 16:05

Кандидатите за председател на ВКС изразиха надежда за справедлива процедура в борбата за идеи

Кандидатите за председател на ВКС Павлина Панова и Лозан Панов заявиха, че се надяват на справедлива процедура и борба на идеи. Панова коментира изказването на министъра на правосъдието Христо Иванов, че изборът е предрешен, като посочи, че силно се..

публикувано на 12.01.15 в 13:07