Доларът нараства срещу йената при покриване на къси позиции

Покриване на къси позиции помогна на долара да скочи до едноседмичен връх срещу йената, след като стана ясно, че данните на растежа в Китай не са толкова лоши, колкото мнозина очакваха. Това остави еврото под натиск преди възможните поощрителни мерки на ЕЦБ още тази седмица.

Икономическият растеж в Китай е бил 7,3% през последното тримесечие, което е малко по-добро от предварителните прогнози. Ръстът обаче все още остава около най-слабите нива след световната финансова криза и поставя под натиск Централната банка да избегне по-остро забавяне.

Долар/йена скочи на 118,34, което е едноседмичен връх. По-малко слабите от очакваното цифри от Китай накараха някои инвеститори да покриват къси позиции след вчерашния ден, който беше официален празник в САЩ и не се работеше.

Китайските данни доведоха и до търсене на австралийския долар. Огромната експозиция на Австралия към китайските пазари е барометър за представянето на Китай. Австралийският долар нарасна до 0,8214 срещу американския си съименник, но сутринта беше 0,8171.

Евро/долар е на 1,1575 и не далеч от петъчното дъно на 1,1459, което е поредно 11-годишно дъно. Според неофициални източници ЕЦБ може да предприеме хибриден подход, който включва покупка на дълг и споделяне на част от риска в цялата еврозона, докато националните централни банки извършват отделни покупки от свое име. Програмата може да бъде ограничена по размер до 500 милиарда евро.

Изборите в Гърция в неделя, където опозиционната на заемите СИРИЗА води в проучванията, също оказват натиск за несигурността в еврозоната и притискат единната валута.

Еврото пропадна миналата седмица, когато Швейцарската национална банка изуми пазарите, като изостави тригодишната обвързаност на валутата.

Днес започна двудневното редовно заседание на Японската централна банка. Тя вероятно ще намали прогнозите си за базовата инфлация за следващата фискална година до под 1,5% спрямо прогнози от 1,7% през октомври.

Огромните покупки на активи от ЯЦБ вече бутат доходността по държавните облигации на отрицателна територия в по-краткия край на кривата. Повечето членове на банката искат да се въздържат от разширяване на количествените поощрения, но изненадващи действия не са изключени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25