Валутният пазар все още е в рани от швейцарската травма

На пръв поглед валутната търговия се възстанови от бруталните движения, породени от Швейцарската национална банка преди две седмици, когато тя внезапно изостави валутния борд спрямо еврото. Един по-задълбочен поглед обаче показва признаци на травма. Изненадващото облекчение вчера на монетарната политика в Сингапур допълнително увеличи безпокойството на пазарите.

За франка следшоковата ликвидност остава променлива. Имаше разширение на спредовете купува-продава, пропаст между цените, на които дилърите са склонни да купуват швейцарската валута, и други дилъри, които са готови да я продават. Спрямо долара този спред беше 10 пъти по-широк през последните няколко дни в сравнение със средните стойности за 2014-а, отчетоха анализатори на Дойчебанк.

В това няма нищо чудно. Мнозина дилъри изгоряха при решението от 15-и януари на Швейцарската национална банка да изостави ограничението върху франка и валутата изригна, за да поскъпне с 40% срещу еврото. Дори банките, които успяха да избегнат загубата на пари в деня с най-голямо движение на валута в цялата история, ще бъдат по-предпазливи.

Имаше също и някои озадачаващи движения. Еврото напредна с 2% срещу швейцарския франк по време на европейската търговия на 27-и януари, за да загуби голяма част от печалбите само за няколко часа. Дилърите търсеха обяснение. Може би е имало закриване на къси позиции в еврото или може би Швейцарската банка е интервенирала, за да отслаби валутата си.

Неяснотата е нежелана. Има голяма несигурност около намеренията на швейцарските банкери. Нарастващия баланс от пари в брой в сметките на търговските банки, разположени в централната банка, подсказва, че последната е интервенирала. При положение обаче че валутното ограничение вече го няма, остава загадка за дилърите какви са тактиките и стратегиите на Централната банка.

Примерът от Сингапур може да е уместен. Представител на Швейцарската банка заяви, че политиката на града-държава да държи сингапурския долар в рамките на неразкрит рейндж срещу кошница от валути заслужава по-внимателно разглеждане. Както показаха движенията в сряда, породени от монетарните власти в Сингапур, този подход също носи със себе си изненади.

Ако примерът с Швейцария е моделът, който трябва да следваме, валутните дилъри ще трябва да свикнат с един много по-неясен свят.

По материали на световни информационни източници, подготвени от отдел "Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25