Йената получи подкрепа, а високодоходните валути - удар от данните от Китай

Йената е стабилна, а високо доходните валути отслабнаха заради опасенията за състоянието на китайската икономика, които допълнително влошиха настроенията след разпродажбите на Уолстрийт.

Инвеститорите купуваха предлагащата сигурност йена още в петък след данни, показали забавяне на американската икономика през последното тримесечие, което доведе до нови дъна при доходността на държавните облигации. В неделя стана ясно, че фабричният сектор в Китай неочаквано се е свил през януари за първи през последните две и половина години и това усили покупките на йени.

Мрачните нотки са още по-големи заради нарастващите опасения на Уолстрийт за корпоративните печалби и Гърция, която все още не е убедила Европа да приеме ново споразумение за дълга.

Въпреки че няма нова причина за разпродажби на еврото, няма и причина за негови покупки, което води търговия на валутата на нива около 1.13 срещу долара.

Пазарът обаче наказа високо доходните валути, имайки предвид важността на Китай като основен пазар за много изнасящи ресурси икономики като тази на Австралия. Скорошното изненадващо намаление на лихвите на Канадската централна банка и песимистичния тон на Новозеландската централна банка също държат купувачите на тези валути настрани. Дори ръстът на петрола с 8% в петък не помогна много на канадската валута, която е на шестгодишни дъна срещу южния си съсед на нива около 1.28.

Анализатори предполагат, че Австралийската централна банка ще е следващата, която ще влезе в режим на облекчения. Тя има редовно заседание във вторник и прогнозите са, че или ще намали лихвите с 25 пункта до 2,25%, или ще положи основите за такова действие през следващите месеци. Имайки предвид тези обстоятелства, спекулантите натрупаха огромни къси позиции в австралийския долар, който се срина миналата седмица до шестгодишно дъно от 0.7720 срещу американския си съименник.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25