В очакване на изхода от преговорите за гръцкия дълг

Паундът удари днес шестседмичен връх след последните оптимистични изказвания от Английската централна банка, докато другите основни валути останаха почти без промяна. Американските пазари са затворени днес заради официалния празник по случай Деня на президента. По-късно през седмицата много азиатски финансови центрове ще бъдат затворени заради Лунната нова година.

Стерлингът напредна срещу долара до 1,5435, което не се е случвало от 2-ри януари. Инвеститорите са положително настроени към валутата след относително агресивните сигнали напоследък от АЦБ. Управителят Марк Карни и неговият заместник Бен Броудбент заявиха, че следващата промяна на лихвите е вероятно да бъде нагоре. Членът на управителния съвет Марк Уейл повиши напрежението, като спомена, че АЦБ трябва да стартира покачване на лихвите, по-рано отколкото инвеститорите очакват, тъй като инфлацията се възстановява от сегашните ниски нива.

Що се отнася до еврото, фокусът остава върху Гърция и преговорите й да си осигури ново дългово споразумение с партньорите си от еврозоната. Без да има яснота около изхода, на пазарите липсва убеденост дали да се продава или купува еврото. В резултат на това единната валута се търгува в рейндж през последните седмици, като последно гравитира около нивата от 1,14. Според специалисти еврото го очаква голяма волатилност независимо от изхода на преговорите. Излизане на Гърция без съмнение ще е негативно, тъй като ще увеличи рисковете за нестабилност в еврозоната. Ако пък има сделка, при която няма облекчение на суровите ограничения или на дълга, то еврото краткосрочно може и да забави спада си от последните месеци.

Кросът евро/йена е на 135,24 и се отдалечава от триседмичния връх на 136,70, достигнат в четвъртък. Долар/йена слезе на 118,49 след едномесечен връх от 120,48 в сряда.

При другите валути добре се представя канадският долар. Причината е, че петролът може би е намерил дъно. В петък сортът "Брент" достигна връх за 2015-а на нива над 60 долара за барел. Канадският долар е на 1,2425 срещу южния си съседи. Австралийският долар също е стабилен на 0,7785.

Тази седмица ще видим стенограмите от последните заседания на централните банки в Австралия, САЩ и Великобритания, докато Японската централна банка има редовно заседание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25