Веско Ешкенази ще ръководи международните музикални проекти на НДК

Мирослав Боршош и Веско Ешкенази
Снимка: НДК

Директорът на НДК Мирослав Боршош и световноизвестният цигулар Веско Ешкенази представиха на специална пресконференция първите големи музикални събития за  тази година.

Веско Eшкенази ще бъде посланик на НДК по света в сферата на класическата музика, каза Мирослав Боршош, който не скри удовлетворението си от факта, че Ешкенази е приел предложението му да дойде в Двореца като ръководител "Международни музикални проекти". Той беше категоричен, че НДК трябва да се превърне в пространство за качествени и конкурентни продукти, а Веско Ешкенази е човекът, който може по най-добрия начин на популяризира тази кауза.

Бих искал да благодаря на г-н Боршош за отправената покана, която приех с изключителна радост. Няма да крия, че съм изключително развълнуван - НДК заема специално място в моя живот, тъй като именно тук излязох за първи път на голяма сцена, когато бях едва 17-годишен, заяви цигуларят. Той заяви, че ще направи всичко по силите си, за да може НДК да реализира заявените високи цели, а големите музикални имена да открият в Двореца и София техен нов дом, където да се връщат отново и отново, за да радват постоянно българските слушатели.

Веско Ешкенази, носител на приза "Музикант на годината" 2010 в националната анкета сред слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт", с гордост кани българската публика на концерт в зала 1 на 8-ми май, когато ще се представи Камерният оркестър "Концертгебау", а сред солистите ще бъде и известният контрабасист Доминик Селдис.

Второто голямо събитие, което обявиха от НДК за първата половина на годината, е гостуването на звездата Камерън Карпентър, млад американец, станал прочут като "лошото момче на органа". Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил. В София Карпентър ще донесе и конструирания от самия него инструмент, на който свири. Концертът е на 14-и юни в зала 1 на НДК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!