Доларът продължи възхода си спрямо еврото и йената

Щатският долар достигна 12-годишен връх спрямо еврото и докосна най-високата си стойност спрямо йената за последните 8 години във вторник, подкрепен от програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, както и от очакванията за ранно увеличение на лихвения процент на САЩ.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна най- високата си стойност от септември 2003-та досега, докато еврото падна до 1.0675, ниво, последно достигнато през април 2003. Еврото достигна и най- ниското си ниво от август 2013-а досега спрямо йената на 129,48.

Стартирането на програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации в понеделник тласна възвръщаемостите на европейските облигации надолу и отслаби еврото. Във вторник Deutsche Bank предсказа, че еврото ще достигне паритет с долара до края на годината, 90 щатски цента до 2016 и 85 цента до 2017-а.

Спрямо йената доларът достигна върхът си от юли 2007-а на 122,04, преди да се оттегли до 121,45. Щатската валута също така достигна паритет с швейцарския франк.

На развиващите се пазари доларът достигна 15,645 песос, което е най- високата му стойност спрямо мексиканското песо от 1989-а, както и най- високата си стойност за последните 11 години спрямо бразилския реал на 3,172 реала.

Подновените опасения относно финансите на Гърция също се отразиха отрицателно върху еврото. Доларът за кратко спря възхода си, след като Bloomberg съобщи в Twitter, че председателят на Съвета на икономическите консултанти към Белия дом, Джейсън Фърман, е заявил, че поскъпващият долар е насрещен вятър за растежа на САЩ.

Президентът на Фед- Далас, Ричард Фишър, отново подчерта, че САЩ трябва незабавно да прекрати своята облекчена парична политика и да повиши лихвения процент. Досега през месеца еврото изгуби над 400 пипса или 3,63% спрямо долара. Валутата усети натиск и от по- ниската възвръщаемост на европейския дълг, след като ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации на стойност 1 трлн. евро.

Добавяйки към световните валутни неволи, датската крона и турската лира също бяха изправени пред проблеми, тъй като политическият натиск и паричната политика предизвикаха още турболенции на валутния пазар. Дания прекара последните 8 месеца в борба с предположението, че ще последва Швейцария и ще се откаже от връзката си с еврото, докато турският премиер Ахмет Давутоглу ще проведе среща с министрите от кабинета и централната банка на страната, за да обсъдят спадът на лирата спрямо долара от над 10% от началото на годината до сега.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25