Еврото продължава да пада до нови 12-годишни дъна срещу долара

Снимка: БГНЕС

Еврото удари ново 12-годишно дъно през нощта и е в отчаяно положение след началото на количествените поощрения на Европейската централна банка, които подчертават разликата в монетарните политики на еврозоната и САЩ.

Програмата по изкупуване на облигации на стойност над 1 трилион евро на ЕЦБ стартира в понеделник и оказва силен натиск върху единната валута. Доходността по облигациите на много държави в еврозоната е на отрицателна територия, а на други на рекордно ниски нива за всички времена. В момента 30-годишните германски облигации дават по-ниска доходност от 2-годишните американски облигации.

Евро/долар падна до 1,0505, което е най-ниска стойност след март 2003 година. Продължение на спада ще засили спекулациите за паритет с долара, което не се е случвало след 2002-ра. Развитията в Гърция също не помагат на еврото. Атина изглежда не може да убеди европейските си партньори да предоговорят условията по заема на стойност 240 милиарда евро.

Пазарите очакват по-късно днес данните за продажбите на дребно в САЩ, за да видят дали има по-силни аргументи за по-ранно повишение на лихвите на Федералния резерв. Това предположение силно нарасна след данните в петък за трудовата заетост в САЩ.

Несгодите на еврото, които съвпаднаха с ръст на европейските акции, където германският индекс ДАКС поставя нови рекорди, доведе до сравнение с йената, когато ЯЦБ стартира своята програма за покупки на облигации. Тя започна през април 2013-а и се засили през октомври 2014-а. Долар/йена скочи от 93 до 122 йени, докато индексът Никей нарасна до 15-годишен връх след старта на количествените поощрения. Ситуацията в момента е подобна и инвеститорите продават еврото и купуват европейски акции.

Евро/стерлинг падна до 7-годишно дъно на 0,7011. Евро/йена поевтиня до 2-годишно дъно от 127,64.

Долар/йена е на 121,44 и не е далеч от 8-годишния връх на 122,04, който постигна във вторник. Новозеландският долар е силен след оптимистичните изказвания на Новозеландската централна банка и запазването на лихвите стабилни на нива от 3,50%. Пазарите се бяха позиционирали за по-предпазливи коментари. Новозеландският долар е на 0,7317 срещу зелените пари и се отдалечава от 5-седмичното дъно на 0,7191 от вчера. Австралийският долар е на 0,7596 и получава малка подкрепа от слабото покачване на заетостта в Австралия, но остава близо до 6-годишното дъно от вчера на 0,7561 срещу американския си съименник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25