Швейцарската национална банка отново предупреждава

Швейцарска централна банка

Швейцария е изправена пред "трудни времена" и кратък период на дефлация след рязкото освобождаване на валутата през януари. Това заяви един от водещите представители на Швейцарската национална банка. Фриц Зурбруг, един от тримата постоянни членове на управителния съвет на ШНБ, описа влиянието на валутната промяна от 15-и януари върху икономиката.

Швейцарският франк се изстреля след премахването на валутното ограничение, което го ограничаваше до 1.20 срещу еврото и това направи швейцарския износ и почивките в Швейцария по-скъпи. В момента еврото купува 1.05 швейцарски франка.

Зурбруг отбеляза, че тази година по-силният швейцарски франк ще има видимо негативен ефект върху икономическата активност в Швейцария. Той допълни, че индексът на потребителските цени ще спадне до отрицателни стойности.

Борсата в Швейцария, дом на световни компании като "Ю Би Ес", "Креди Суиз", "Новартис" и "Цюрих Иншуърънс", рязко спадна в дните след съобщението на ШНБ, но след това се възстанови.

В опит да предотврати опасността от дефлация в 18-те държави от еврозоната, ЕЦБ стартира програма на количествени поощрения на стойност 1.1 трилиона евро, при която на практика ще печата пари.

Според Зурбруг спадът на цените в Швейцария ще е временен и няма да заплаши ценовата стабилност в средносрочен план. Той не очаква дефлационна спирала. Инфлацията в Швейцария е вече отрицателна. Цените спаднаха с 0.8% през февруари, което е по-зле от понижението с 0.3% в еврозоната през същия месец.

ШНБ допълни валутния си ход от януари с намаление на лихвите до -0.75% в опит да блокира вълни от парични потоци към Швейцария очакващи поскъпване на швейцарския франк. Въвеждането на отрицателните лихви вече има желания ефект, тъй като те навсякъде падат. Те трябва да помогнат и за отслабване на швейцарския франк.

Централната банка не спира да повтаря и че разполага с много инструменти, за да постигне целта на политиката си. Ако е необходимо, ще продължи и да прилага нетрадиционни методи в монетарната политика. В същото време не спира да следи валутните курсове и има готовност и за интервенции на валутните пазари.

Бул Тренд Трейдър




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25