Пети блок на "АЕЦ Козлодуй" ще бъде спрян до 20 май заради планов ремонт

| обновено на 10.04.15 в 12:27

Пети блок на "АЕЦ Козлодуй" ще бъде спрян от петък вечерта на 10-и април до 20 май за планов годишен ремонт. През това време ще бъде извършена и подготовка за удължаване на експлоатацията му. Това каза изпълнителният директор на Централата Димитър Ангелов:

Ще бъде направен анализ на състояниета на съоръженията, на подземно оборудване, механичната част и така нататък. Ще го направят изследователски институти и от Русия, и от България. Този годишен ремонт е изключително напрегнат и натоварен. Допълнително, има, естествено, и смяна на оборудване, смяна на елементи на оборудването. Направили сме организация и се надяваме всичко да се изпълни и качествено, и в планираните срокове.

Страната ни има достатъчно резервни мощности, за да се компенсира спирането на 5-ти блок. По време на великденските празници потреблението на ток пада с 10-15 на сто в сравнение с работните дни. Това каза директорът на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор Пламен Герджиков:

Когато се утвърждава ремонтната програма винаги се следи да не се получи дефицит на мощностите в системата. Опитът показва, че по време на празници товарите падат, потреблението е много по-ниско и това е една от причините през този период да бъде спрян за ремонти и презарядка 5-и реактор в "АЕЦ Козлодуй".

Варенето на яйцата и приготвянето на козунаци, курабии и печено агнешко ще натовари енергийната система само за няколко часа, а потреблението на ток ще остане по-малко, обясни още Герджиков.

Очакват се 2-3 пикови часа да има и те могат да бъдат  покрити. Очакваните пътувания на български граждани за почивните дни в съседните страни също ще намали потреблението в нашата страна.

Веднага след празниците потреблението отново ще се увеличи с близо 15%.


Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Димитър Ангелов можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!