Еврото остава под натиск от продажби с оглед нарастващи опасения за фалит на Гърция и за нейно излизане от еврозоната

Единната европейска валута се намира под натиск от продажби на валутния пазар за в втори пореден ден на търговия с оглед засилване на опасенията за възможен скорошен фалит на Гърция и за нейно излизане от еврозоната.

Напрежението около "гръцката драма" се засили след снощно решение на властите в Атина да задължат публичните организации да трансферират наличния си свободен кешов ресурс в Централната банка в опит да се потуши временно засилващата се парична ликвидна криза. Това решение на гръцкото правителство е много тревожно по две причини. От една страна, се тълкува като ход на отчаяние и на нарастваща паника. От друга страна, остава впечатлението, че властите в Атина не са оптимистично настроени относно възможността за скорошно постигане на споразумение с международните кредитори по необходимите реформи, което би довело до отключване на спешна финансова помощ за Гърция.

Вероятността за споразумение на предстоящата в петък (24-ти април) среща на Еврогрупата беше много малка, но вчерашните отчаяни мерки от страна на гръцките власти предполагат, че шансът за това вече е нулев. Остават плахи надежди за намиране на решение на гръцката криза на предстоящата следваща среща на Еврогрупата на 11-и май. Но това изнервя допълнително финансовите пазари и засилва страховете за скорошно изпадане на Гърция в неплатежоспособност с оглед предстоящото на 1-ви май поредно погасяване на гръцко задължение към МВФ за 195,1 млн. евро и на задължение за цели 770 млн. евро към Фонда на 12-и май.

Днес единната валута реагира негативно и на информация на агенция Блумбърг, според която Европейската централна банка проучва мерки, целящи да ограничат спешната ликвидна помощ за гръцките банки (по програмата ELA), като има нарастване на съпротивата сред членовете на Управителния съвет на банката относно по-нататъшна финансова подкрепа за страната.

Всичко това доведе до първоначален спад на еврото към тридневно дъно около 1,0660 долара, преди да последва известна стабилизация и негово плахо повишение към 1,0700 нивото след смесено проучване на немския институт Zew за бизнес и икономическото доверие в Германия. Индексът на икономическо доверие през следващите шест месеца се понижи изненадващо през април за пръв път от октомври 2014-а година, но в същото време индексът, измерващ текущите бизнес условия, се подобри много рязко, достигайки най-високо ниво от юли 2011 година.

Опасенията около развитието на гръцката криза запазват еврото под натиск и спрямо останалите основни валути. Еврото се търгува малко над негово 4-седмично дъно от 16-и април около 0,7163 британски лири, като по-рано днес то се понижи до тридневно дъно от 127,45 йени и остава близо до вчерашно 3-месечно дъно от 1,0233 швейцарски франка.

В същото време щатският долар продължава да парира част от загубите си от миналата седмица, но инвеститорите остават в готовност за ново ликвидиране на "дълги" доларови позиции на фона на намаляващи очаквания за скорошно първо повишение на основните лихви на Федералния резерв. Това би трябвало да ограничи всеки опит за ново по-трайно поскъпване на долара - поне до втората половина на настоящата седмица, когато ще бъдат оповестени серия икономически данни от САЩ.

По-рано днес британската лира се понижи до тридневно дъно около 1,4856 долара на фона на поредни социологически проучвания, показващи много малка преднина на лейбъристите пред управляващите консерватори преди изборите във Великобритания на 7-и май. Това засилва опасенията за нестабилен следващ парламент и за трудно формиране на новото британско правителство.

В началото на днешната европейска търговия доларът поскъпна за кратко до близо едноседмичен връх от 119,79 йени на фона на първоначален силен риск-апетит и солиден ръст на пазарите на акции на Стария континент. Но основните европейски индекси парираха част от своето първоначално добро възходящо движение и това върна щатска валута назад към 119,30 йени - точно към важна 100-дневна пълзяща-средна около 119,30/25 областта.

На този етап еврото намира подкрепа от оферти "купува", които разположени около 1,0660/45 долара (днешно часово дъно; следобеден падеж на опции за 542 млн. евро в 1,0645 нивото), като само негов спад под 1,0646/45 (61,8%-та корекция на последния добър отскок на еврото от негово дъно от 13-и април около 1,0520 до едноседмичен връх от 17-и април към 1,0849 долара) може да задълбочи спада на единната валута към 1,0624 долара (бивше дъно от 16-и април).

Известна подкрепа за еврото оказва предстоящия от 17:00 ч. падеж на серия опции за основната валутна двойка в 1,0680/70 нивата (за 725 млн. евро) и в 1,0725/30 нивата (за 430 млн. евро). Само по-траен отскок на единната валута над близките оферти "продава" около 1,0730/50 долара (100-часова пълзяща-средна и сутрешен часови връх към 1,0751) ще отслаби новия натиск от продажби и еврото може да поскъпне обратно към 1,0785/1,0810 областта (21-дневна пълзяща-средна и следобеден падеж на опции за 922 млн. евро в 1,0800/10 нивата) и дори обратно към 1,0825/49 долара (важни върхове от 17-и и от 20-и април).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25