Стефан Цанков: Делото за падналия асансьор трябва да стигне до конкретен виновник

Снимка: Радио Видин

Има укриване на приходи, което в една сериозно регулирана дейност като поддръжката на съоръжения с повишена опасност пряко влияе на безопасността. Затова вече работим с колеги от НАП и съвместно ще правим проверки. Това е начин да подкрепим сериозните фирми, които работят на светло, а не да ги принуждаваме и те да идат в сивия сектор.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков по повод поддръжката на асансьори в страната.

По данни на Агенцията, близо 75% от фирмите, които се занимават с тази дейност, са в сивия сектор.

Трябва да стигне до конкретен виновник за инцидента с падналия миналата година асансьор в сграда на бул. „Цариградско шосе“ в София, категоричен бeше той в коментар за делото в съда, което беше отложено.

Трябва да се стигне дотам, защото наистина трябва да се носи отговорност. Отделно самата дейност по контрол на съоръженията с повишена опасност е свързана с това да има някаква проследимост на процесите, свързани с поддръжка, надзор, водене на документация. Съответно ние изключително много държим и голяма част от промените, които подготвяме, са в тази посока. Важно е да се носи отговорност.

Един качествен ремонт трябва да има поне три параметъра. Първо, добре обучен персонал, който наистина да знае какво прави, второ, качествени материали и части, които да не са втора употреба, да не са правени по гаражи и, трето, процедури, в които да се описва кой какво прави и кой каква отговорност носи. За съжаление, част от процедурите не се спазват, особено в поддръжката. Сега подготвяме нов професионален стандарт, в който ще се опише точно как ще се извършват тези ремонти и какви процедури трябва да се спазват.

Скоро трябва да бъде готов и новият Закон за технически надзор, който от ДАМТН ще предложат на законодателя.

През октомври ще бъде готов електронен регистър на всички асансьорни съоръжения, каза експертът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!