Австралийската централна банка намали основната си лихва до историческо дъно от 2%

На днешно редовно заседание Централната банка на Австралия (RBA) понижи своята основна лихва за втори път през годината в опит да подкрепи икономиката на страната, страдаща от спадащите инвестиции в миннодобивния сектор и за да предотврати болезнено поскъпване на местната валута.

Банката намали с 25 базисни пункта основната кешова лихва до историческо дъно от 2,0%, след като за последно RBA понижи с четвърт процент лихвите на заседанието си през февруари.

Управителният съвет на банката прецени, че инфлационните перспективи дават възможност за по-нататъшно облекчаване на настоящата парична политика, което да засили последните обнадеждаващи тенденции за подобрение на търсенето от страна на домакинствата, заяви президентът на RBA Глен Стивънс след края на днешното заседание.

Банката посочи, че вижда по-силен растеж в трудовата заетост, като в същото време очаква инфлацията да е съвместима с целевите нива през следващите една до две години, дори и с по-нисък обменен курс на австралийския долар.

Според RBA ключов риск за австралийската икономика представлява слабостта в бизнес инвестициите.

Централните банкери на Австралия отбелязаха, че по-нататъшното обезценяване на австралийския долар изглежда вероятно и е необходимо, особено като се имат предвид значителните спадове в цените на ключови суровини. Ниските лихвени проценти оказват подкрепа на заемите и разходите. Ръстът в кредитирането на жилища е стабилно и жилищните цени се повишиха силно, особено в Сидни, посочва Австралийската централна банка.

В края на седмицата (8-и май) RBA ще представи новите си тримесечните икономически прогнози.

Австралийският долар отбеляза спад на валутния пазар, но само за кратко, като първа реакция на днешното решение на RBA, тъй като то беше очаквано от инвеститори и икономисти. "Австралиецът" се понижи до едноседмично дъно от 0,7778 щатски долара, преди обаче да последва солиден отскок обратно към тридневен връх около 0,7917 нивото. От своя страна еврото поскъпна за кратко до 1,4277 австралийски долара, след което обаче падна към тридневно дъно около 1,4062 нивото.

Възходящото движение на австралийския долар след неговия първоначален спад е факт, тъй като мнозинството участници на валутните пазари преценяват, че с днешното решение RBA приключи цикълът на понижение на основната лихва в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25