Проф. Георги Генов: В края на годината цената на петрола може да е около 70 долара за барел


Деканът на факултета по международна икономика и политика в УНСС, проф. Георги Генов, прогнозира за предаването "Събота 150" по "Хоризонт", че към края на годината може да се очаква цените на петрола да се движат около 70 долара за барел:

Нефтът е борсова стока и, от тази гледна точка, тя е подложена на спекулативен натиск или към качване на цените, или към сваляне на цените. Освен това има и сезонни колебания, тъй като, обикновено, това, което се продава е по 6-месечни срокове на доставка. Основната част от реалните сделки за закупуване на нефт, с оглед отоплителния сезон, са извършени. От тук нататък следва един период на предимно спекулативни сделки. Разбирате че, когато обичайно известно време беше 100 за барел долара, сега в момента го купувате за 50 и изкушението е много голямо да играете на качване.

Генов заяви, че не очаква на срещата на ОПЕК през юни страните в групата да проявят "склонност към сваляне на цените на нефта".  Той не наблюдава и склонност към повишаване на цените. Това означава, че колебанията в цените на нефта ще се дължат преди всичко на конюнктурни или политически мотиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!