Събота 150

„Събота 150“ е първото и единственото обзорно предаване за международна политика в българския ефир. 

Всяка събота в 150 минути в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио анализираме и коментираме събитията по света с политици, анализатори и журналисти от България и целия свят. 

Гръбнакът на "Събота 150" са международните редактори, кореспондентите и специалните пратеници на БНР. 

Предаването се излъчва всяка събота от 09:30 до 12:00 часа.

Водещи са Весела Владкова и Деян Йотов. 

Публикации

Наводнението в Германия има и политическо измерение

В петък, 23 юли, в 18.00 часа местно време в цяла Германия отекна камбанен звън в памет на жертвите на водния ад от миналата седмица. Най-малко 170 души загинаха в придошлите води на реките, близо 150 са в неизвестност. Най-голямото природно..

публикувано на 24.07.21 в 14:11

Ели Гроувс: По-високата инфлация в САЩ ще има умерен ефект върху Европа

Страхът от прекомерна инфлация заради бързото възстановяване на американската икономика от пандемията обикаля света толкова бързо, колкото и новият Делта вариант на коронавируса. В същото време Европейската централна банка промени инфлационната си..

публикувано на 24.07.21 в 13:33

Коста Филипов: РСМ ще гласува резолюцията за "червените линии" в преговорите с България

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи вчера възстановяването на диалога с Република Северна Македония като "тема №1". Това стана ясно от съобщение на агенция БГНЕС, на чийто въпрос е отговорил той. Стоев е заявил и още..

публикувано на 24.07.21 в 12:40

Проф. Тим Джаксън: Да наблегнем повече на земните си приоритети

"Марс не е място, на което да си отгледаш децата. Всъщност там е адски студено", пее Елтън Джон в неподвластния на времето хит "Rocketm Man". С тази строфа от песента започва една статия тази седмица от професор Тим Джаксън - икономист,..

публикувано на 24.07.21 в 11:45
Контролно-пропускателен пункт в столицата Кабул.

Джонатан Шродън: ЕС с право се опасява от бежанци от Афганистан

Европейският съюз и съседните на Афганистан държави с право се опасяват от бежански вълни , но именно съседите усложняват проблема с подкрепата си за воюващите в тази страна. Това каза в интервю за БНР д-р Джонатан Шродън от базирания във Вашингтон..

публикувано на 24.07.21 в 11:17
доц. Пламен Ралчев

Доц. Пламен Ралчев: Желанието на Ердоган за две държави на остров Кипър е тактически ход

"Поведението на турския президент Реджеп Ердоган в Севернокипърската турска република може да бъде тълкувано и като знак на западните съюзници, че Турция е нетърпелива и че няма да следва пасивната политика от миналото ... Апетитите на Ердоган са към..

публикувано на 24.07.21 в 11:04

Журналистът Саболч Пани: Всеки в Унгария може да бъде следен

"В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето . Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да..

публикувано на 24.07.21 в 10:42
Мартин Владимиров

Мартин Владимиров: Сагата "Северен поток 2" не е завършила

"Въпреки споразумението между САЩ и Германия за "Северен поток 2" администрацията на Джо Байдън продължава да настоява, че проектът не е добър за Европа и че нарушава стратегическите интереси на Европейския съюз и на Украйна. Загатва се, че ще има..

публикувано на 24.07.21 в 10:12
Антиправителствен протест в Хавана, Куба, 11 юли 2021 г.

Причините за протестите и възможните промени в Куба

Безпрецедентни протести от идването на Фидел Кастро на власт. Такива са международните оценки за недоволството, което миналия уикенд обхвана Куба. Провокирани от недостига на основни продукти, нарастване на цените и ограниченията заради..

публикувано на 17.07.21 в 14:10

Проф. Паул Нолте: Трябва да внимаваме ваксинацията да не ограничава граждански свободи

Няма да има задължителна имунизация срещу Covid-19. Това обещание се надпреварваха да дават политиците от момента, в който се заговори за ваксина. След първоначалните препятствия пред разпределението на ваксините в Европа, недоволството от лошата..

публикувано на 17.07.21 в 12:18