Събота 150


Публикации

Какво научихме от първата работна седмица на новата Европейска комисия

Тази седмица бе първата работна седмица за новата Европейска комисия.  Началото на Комисията фон дер Лайен бе и финалът на Комисията Юнкер и той започна шеговито: “Предавам ти звънеца на председателя. Получих го в началото на моя мандат...

публикувано на 07.12.19 в 13:46

Ноел Трим за земетресението в Албания: Страната не беше готова и нямаше план за действие

Албания постепенно се възстановява от силното земетресение на 26 ноември, причинило смъртта на 51 души. Над 5 400 по последни данни са разрушените сгради в засегнатите от бедствието райони. Много държави, сред които и България, вече предоставиха..

публикувано на 07.12.19 в 13:34
Коста Филипов

К. Филипов: Делото „Рекет“ е емблематично за възможностите да се реформира правосъдието в Северна Македония

Съдът в Скопие произнесе през изминалата седмица първата присъда по т. н. афера „Рекет“, която възникна след разпространи видеозаписи, на които се вижда как един от най-богатите хора в Северна Македония предава на бизнесмени голяма сума пари, които да..

публикувано на 07.12.19 в 13:14
Демонстранти излязоха във Варшава, за да изразят подкрепата си за уволнен от управляващите съдия.

Ще намалее ли напрежението в Полша до изборите

Полша п осрещна декември с нова вълна на протести заради това, което недоволните виждат като опит за овладяване на съдилищата в страната. Демонстранти излязоха в първия ден от месеца в столицата Варшава и стотици други по-големи и по-малки населени..

публикувано на 07.12.19 в 12:32
Новите лидери на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

Х. Майер: Основият проблем за ГСДП е обезличаването в рамките на голямата коалиция

Германската социалдемократическа партия има ново ръководство. В България това нямаше да е новина, ако новоизбраната лидерска двойка не спечели вътрешнопартийното допитване с обещанието да излезе от правителството на Ангела Меркел. На..

обновено на 07.12.19 в 12:06

За разногласията между Франция и Германия

„Макрон се държи като поет, а Меркел - като счетоводител“. Така с думите на Иван Кръстев най-кратко можем да опишем състоянието на отношенията между Франция и Германия, определяни от 80-те години насам като двигателят на Европейския съюз. От..

публикувано на 07.12.19 в 11:55
Френският президент Еманюел Макрон в Лондон.

Марк Шанахан: Може би Макрон ще наложи преразглеждане на бъдещата цел на НАТО

През седмицата в околностите на Лондон лидерите на 29-те страни-членки на НАТО се събраха да отбележат 70-тата годишнина на военния блок. Както отбелязаха някои политически наблюдатели : „Това беше една странна среща“. Срещата бе аранжирана така, че..

публикувано на 07.12.19 в 11:42

Защо петролната компания на Саудитска Арабия излезе на борсата, а ОПЕК съкрати добива на петрол

Светът все още не е готов да се откаже от петрола. В това са категорични повечето експерти, които следят пазара на енергийни продукти. Мнозина от тях са убедени, че е твърде оптимистична целта 2050 година да бъде неутрална по отношение на..

публикувано на 07.12.19 в 11:31
Активисти протестират в Мадрид преди началото на 25-ата климатична конференция на ООН

Грийнпийс - България за срещата в Мадрид: Нежелание да се търси амбициозна цел

25-ата климатична конференция на ООН започна в Мадрид тази седмица с изказванията на политически лидери от различни страни. Българският премиер Бойко Борисов изтъкна практическото отсъствие от конференцията на двата най-големи източници на парникови..

публикувано на 07.12.19 в 11:19
Юлиан Попов

Ю. Попов: Върви се към унифицирана глобална цена на въглеродните емисии

Зад тази метафора се крият конкретни мерки, които се изпълняват, за постигане на т.н. "климатична неутралност" през 2050 г. Това каза за БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов по повод решението на евродепутатите да..

публикувано на 07.12.19 в 10:54