Събота 150


Публикации

Ярослав (със синьото сако) Говин и Ярослав Качински в полския Сейм

Избори във време на коронавирус? Как управляващите в Полша се оказаха без полезен ход

Ситуацията с коронавируса е на път да доведе до сериозна политическа криза в най-голямата страна членка на Евросъюза в Източна Европа. Управляващите консерватори от партията "Право и справедливост" държат, въпреки пандемията, редовните президентски..

публикувано на 04.04.20 в 14:28
Лондончанин минава покрай затворен пъб в британската столица.

Скок на продажбите на алкохол на Острова, експерт съветва да го намалим

В Обединеното кралство преди няколко дни бяха изнесени данни, че само за първите 3 седмици на март - в рамките на паническото пазаруване заради настъпването на пандемията от коронавируса - британците са похарчили 160 милиона паунда повече за алкохол,..

публикувано на 04.04.20 в 12:37
Ангела Меркел

Завръща ли се Меркел като майка на германската нация

Политическият елит, изпаднал преди пандемията в немилост, днес се радва на немислимо допреди няколко седмици одобрение. Проучване на Gallup International показва, че доверието в националните правителства по целия свят набира скорост. Две трети от..

публикувано на 04.04.20 в 11:20
Рокуел, Тексас. Властите затвориха веригата магазини

Шери Бърман: Демокрацията е двупосочна улица, гражданите също носят отговорност

До каква степен демократичните общества са готови да се откажат временно от основни права и свободи? Как в реална кризисна ситуация си проличава колко силна е една демокрация? И какви гаранции имаме, че вкусилите извънредна власт правителства ще се..

публикувано на 04.04.20 в 11:11
Весела Чернева

Весела Чернева: Слуховете за смъртта на ЕС са преувеличени

„Бацилът на разделението“ е заразил Европа, каза преди седмица пред АФП един от главните архитекти на днешния ни съюз - бившият председател на Европейската комисия Жак Делор. Имунната система на Евросъюза е отслабена значително от финансовата..

публикувано на 04.04.20 в 10:36
Конна полиция в Кейптаун, РЮА, 2 април 2020 г.

Опрощаването на държавни дългове може да спаси десетки милиони евентуални жертви на Covid-19

Епицентър на кризата с коронавируса към момента е най-развитата част от света. Европа отчита най-много жертви на заболяването, а най-голямата световна икономика, тази на Съединените щати, е тотално блокирана заради рекордния брой потвърдени случаи..

публикувано на 04.04.20 в 10:09
Отбелязване на годишнината от свалянето на режима на Николае Чаушеску в Румъния - 22 декември 2019 г.

Адам Туз: Чака ни нещо като колапса в Източна Европа от 1989 г.

Британският историк и дългогодишен преподавател в Кембридж, Йейл, а сега в Колумбийския университет - Адам Туз, е известен у нас с изследването си на икономиката на Третия райх. Научният му интерес и книгите му се простират в много по-широка..

публикувано на 04.04.20 в 09:53
Политологът Владимир Шопов

Владимир Шопов: ЕС цялостно преформатира плановете си

Заради коронавируса има цялостно преформатиране на политическата рамка и планираните действия на ЕС в идните няколко години, каза пред БНР политологът Владимир Шопов. „Една от последните радикални идеи е не просто да бъде преструктуриран..

публикувано на 28.03.20 в 13:40

Какви са рисковете за банките от Covid-19 пандемията

Глобалната пандемия от Covid-19 зарази икономиката и финансовата система. Рецесията е неизбежна, а повечето експерти започнаха да се тревожат за банковата система, която и преди кризата с коронавируса имаше недолекувани проблеми. Правителствата и..

публикувано на 28.03.20 в 12:29

Катарина Барлей: На европейските лидери ще им се наложи да действат солидарно

На европейските лидери ще им се наложи да действат солидарно заради кризата с коронавируса, заяви пред БНР Катарина Барлей, зам.- председател на Европейския парламент. „Евродепутатите показаха истинско единодушие при всички гласувания тази..

публикувано на 28.03.20 в 11:53