Събота 150

„Събота 150“ е първото и единственото обзорно предаване за международна политика в българския ефир. 

Всяка събота в 150 минути в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио анализираме и коментираме събитията по света с политици, анализатори и журналисти от България и целия свят. 

Гръбнакът на "Събота 150" са международните редактори, кореспондентите и специалните пратеници на БНР. 

Предаването се излъчва всяка събота от 09:30 до 12:00 часа.

Водещи са Весела Владкова и Деян Йотов. 

Публикации

По време на посещението си в Канада папа Франциск помоли за прошка за насилствената асимилация на коренното население в страната, но напрежението по темата остава.

Посещението на папа Франциск в Канада не излекува раните от етноцида

"Етноцид" означава системно унищожаване на етническа група и нейното културно богатство, традиции, изкуство, корени и роден език. На систематична асимилация в продължение на повече от столетие е било подложено коренното население на Канада. Основата..

публикувано на 30.07.22 в 14:54

Ели Гроувс: Европа ще изпадне в рецесия и това ще затрудни повишаването на лихвените проценти

Решението на Европейската централна банка да повиши основните лихви с 50 базисни пункта, а не с предварително заявените като намерение 25 пункта, постави под въпрос доколко пазарите биха й се доверили при следващи анонси , предупреди в интервю за..

публикувано на 30.07.22 в 11:58

Йозгюр Юнлюхисарчъклъ: От зърнената сделка спечелиха и Украйна, и Турция, и Русия

Турция успешно изигра картите си, влизайки в ролята на посредник в сделката за износ на украинско зърно. С Русия и Украйна бяха подписани два отделни документа, а освен международно признание, Турция получи и отстъпки за доставките на зърнени продукти и..

публикувано на 30.07.22 в 11:37
Доналд Тръмп

Маргарита Асенова, Вашингтон: Никой не иска да съди бивши президенти

Доналд Тръмп неуморно кръстосва Съединените щати за серия от многолюдни митинги под наслов "Да спасим Америка". Тази седмица държа реч на такъв митинг в столицата Вашингтон - за първи път от края на президентския му мандат преди 18 месеца. Тръмп..

публикувано на 30.07.22 в 11:19
Доналд Тръмп и Виктор Орбан в Белия дом, 2019 г.

Австрийският журналист Грегор Майер: Орбан и Тръмп са си лика-прилика

"Струва си да поговорим за мултиетническия модел, защото в него има един идеологически финт. Световната левица прилага една идеологическа хитрост: твърдението, че Европа сама по себе си е населена от хора от смесена раса. Има свят, в който европейците..

публикувано на 30.07.22 в 10:53

Велина Чакърова: Замразяването на конфликта би било лоша новина за Украйна

Благодарение на трансформационните процеси в световната политика Русия ще играе ключова роля в съперничеството между двата азиатски гиганта - Китай и Индия, както и между двата системни противника – Китай и САЩ . Това мнение изрази в интервю за..

публикувано на 30.07.22 в 10:29

Проф. Урсула Мюнх: Хората все по-открито говорят, че от санкциите страдаме повече, отколкото Русия

Владимир Путин си играе с кранчето на газа, и тъй като познава добре Германия и страховете на германците от обедняване, вероятно паниката там от намалените доставки му доставя най-голямо удоволствие. Паниката от намалените газови доставки от..

публикувано на 30.07.22 в 09:58
Констанца Рангелова

Костанца Рангелова: Предстоят ни няколко тежки години, следващата ще е по-тежка от тази

Предстоят ни две, три, дори четири години, които ще бъдат доста тежки. Следващата година ще бъде по-тежка и от тази . Това прогнозира пред БНР Костанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на..

публикувано на 30.07.22 в 09:51
Италианският президент Серджо Матарела подписва в присъствието на подалия оставка като премиер Марио Драги(прав вляво), Palazzo del Quirinale, Рим, Италия, 21 юли 2022 г.

Кой ще е следващият премиер на Италия - Мелони или Салвини?

Италия отива на предсрочни избори - на 25 септември. Това беше обявено завчера, след като премиерът Марио Драги спечели втори вот на доверие в Сената в рамките на седмица, но без подкрепата на 3 ключови партии в широката коалиция зад оглавяваното..

публикувано на 23.07.22 в 14:18
Руският държавен глава Владимир Путин и иранският президент Ибрахим Раиси (вдясно) разговаряха в Техеран, Иран, 19 юли 2021 г.

Барбара Слейвин: Ограничено търговско сътрудничество на Русия с Иран - да, стратегически съюз - не

Президентът на Русия Владимир Путин направи във вторник първото си посещение, откакто започна войната в Украйна, в страна, която не е бивша съветска република - Иран. Поводът беше тристранна среща на върха с домакините и с Турция на тема..

публикувано на 23.07.22 в 12:40