Събота 150

„Събота 150“ е първото и единственото обзорно предаване за международна политика в българския ефир. 

Всяка събота в 150 минути в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио анализираме и коментираме събитията по света с политици, анализатори и журналисти от България и целия свят. 

Гръбнакът на "Събота 150" са международните редактори, кореспондентите и специалните пратеници на БНР. 

Предаването се излъчва всяка събота от 09:30 до 12:00 часа.

Водещи са Весела Владкова и Деян Йотов. 

Публикации

Общ изглед на Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с полуостров Крим през Керченския проток, архив.

Д-р Андреас Умланд: Руснаците най-трудно биха преглътнали връщането на Крим на Украйна

Размяна на реплики в социалната мрежа "Х" между несъстоялия се президентски кандидат в Русия Борис Надеждин и съпругата на починалия в затвора кремълски критик Алексей Навални показа нагледно, колко разединена е опозицията в Русия. Юлия..

публикувано на 24.02.24 в 12:21

Джулиън Асанж: екстрадиция или свобода?

Тази седмица бяха изслушванията пред Висшия съд в Лондон в правната битка на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж да избегне екстрадиция в САЩ. Там го грозят до 175 години затвор по 18 обвинения в шпионаж и за компютърна злоупотреба за публикуването..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
Иля Шаблински

Иля Шаблински: Загубих страната си, дома си, нищо не ми остана

Войната, която започна на днешния ден преди две години по заповед на Владимир Путин и която той нарече “специална военна операция”, предизвика недоумение и шок не само в Украйна, но и в самата Русия.  Стотици хиляди несъгласни с политиката..

публикувано на 24.02.24 в 11:53
Дмитрий Орешкин

Дмитрий Орешкин: След Путин е много вероятно да избухне гражданска война

На втората годишнина на пълномащабната война журналисти и анализатори продължават да търсят рационално обяснение на решението на Путин да я започне. Какво всъщност постигна той за тези две години и докъде е готов да стигне? Тезата на Дмитрий..

публикувано на 24.02.24 в 11:30
Весела Чернева

Весела Чернева: Влизането на Украйна в НАТО и ЕС ще е поражение за Путин

Ако успеем да превърнем Украйна в твърда и непоколебима част от щита на НАТО и обхвата на ЕС, то тогава би било истинското поражение за Путин. Това каза в интервю пред БНР Весела Чернева заместник-директор на Европейския съвет за външна..

публикувано на 24.02.24 в 11:29

Стивън Пайфър: Ако победи в Украйна, Путин ще се окуражи да нападне и някоя страна от НАТО

"Ако ще сочим някого с пръст за недостига на оръжия и боеприпаси на Украйна и потискането на бойния ѝ дух, най-добре е да посочим американския Конгрес", каза пред БНР преподавателят по военни науки от лондонския Кралски колеж Род Торнтън. Род..

публикувано на 24.02.24 в 10:35

Род Торнтън: Авдеевка е пропагандна победа за Путин, но ще му е политически трудно да я повтори

Две години на безпощадна борба не изчерпаха волята за съпротива на украинците. Но признаците на умора и изтощение се множат. Показаха се най-ярко в 4-месечната отбрана на Авдеевка, която приключи преди седмица. За пореден път, но много по-очебийно,..

публикувано на 24.02.24 в 10:20
Украйна, Киев

Дмитро Василиев: Победата на Украйна трябва да е победа на демократичния свят

Две години след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна в Киев никой не очаква скорошен край. Макар бомбардировките над украинската столица да започнаха точно преди две години малко преди съмване, всички припомнят, че..

публикувано на 24.02.24 в 09:56

Андрей Ризенко: Във войната рейтингите нямат значение, важен е фронтът

Успешни морски операции и ад в Авдеевка. Така изглежда на пръв поглед моментната снимка на пълномащабната война в Украйна. Две години вече украинците отблъскват руската агресия. Войната е навсякъде и във всичко. В Киев успехите и неуспехите на..

публикувано на 22.02.24 в 18:44
Митко Василев

Митко Василев: Ако Германия продължи да потъва, няма да е добре за Европа

Германското правителство коригира прогнозата си за икономическия ръст на страната от 1,3% на едва 0,2%. Това са " оценки, които се правят от политиката ", каза пред БНР д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската..

публикувано на 17.02.24 в 12:04